4-ма са замразените испанци, които очакват да „възкръснат“

замразените испанци

4-ма са замразените испанци, които очакват да „възкръснат“, пише вестник „АВС“. Две жени и двама мъже са криогенно консервирани, за да ги съживят когато науката намери начин за това.

24- годишната Мария работела в хотел и починала от инфаркт по време на работа. Опечалената ѝ майка си припомнила репортаж, излъчен по телевизията за криоконсервацията и се свързала с американската компания Alcor в щата Аризона. Мария била с двойно гражданство, което позволило на майка ѝ Ева да изнесе тялото на покойната извън границите на Испания. След случая бабата на Мария също решила след смъртта си да бъде криоконсервирана до внучката си, с надеждата, че един ден ще могат да бъдат отново заедно. Пречка било, че тя имала само испанско гражданство и живеела в Испания. Затова приживе я настанили в старчески дом в близост до централата на компанията и така след кончината ѝ тялото безпроблемно било транспортирано до съоръженията.

50- годишният Хавиер Руис също умира от инфаркт на 10 февруари 2016 г. Благодарение на приятеля му Хосе Луис Кордейро, инженер и пионер в криоконсервацията, мозъкът му е криоконсервиран в Германия.

Четвъртият испанец е починал следствие на пътен инцидент. Тялото е транспортирано от сина на загиналия до Русия, където е консервирано в течен азот.

Криоконсервацията е процес, при който клетките или тъканите се замразяват при много ниски температури, обикновено между -80 ºС и -196 ºС (точката на кипене на течния азот), за да спрат жизнените функции на клетките или организма за дълго време, но без да се причиняват допълнителни щети от образуването на лед.

За още новини от Испания ни последвайте в Facebook, Twitter и VKontakte.

Испанското село, в което живеят най-много българи

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*