Испанското село, в което живеят най-много българи

най- много бългри

Испанското село, в което живеят най-много българи се казва Торе де Бурго (Torre de Burgo). Това е най- населеното място с чужденци в Испания- те са 88% от жителите. Парадокс е, че въпреки жизненоважното за селото присъствие на чужденци, последните парламентарни избори донесоха голяма изненада: там най- гласуваната пария бе националистическата партия VOX, пише вестник El País.

В това селце в Гуадалахара, в което живеят 502 човека, се чува повече българска реч, отколкото испанска. По- голямата част от българските имигранти се занимават с отглеждането на зелени аспержи, но те нямат право д гласуват.

Имайки в предвид тези данни, резултатите от последните парламентарни избори са меко казано изненадващи. Най- много гласове в Торе де Бурго е спечелила крайно дясната националистическа партия VOX: 44% от 54- мата испанци. Народната партия PP- 36,59%, социалистите PSOE- 14,63, Cuidadanos- 2,44% и Podemos- 2,44%.

Сега улиците на селото са празни. Ноември месец е кампанията по беритбата на аспержи, която продължава от април до ноември, отдавна е приключила. Много от 400-те регистрирани в селото българи са заминали в други области, за д се включат в прибирането на други земеделски стоки.

Местните жители имат различно мнение за българите: някои казват, че добре се интегрират, а други се оплакват, че нашенците формират гета.

Имигрантите са започнали да идват в селото след 2000 година когато там е имало 74 жители. Демографската промяна е толкова рязка, че сега на шега на селото му казват Torre de Burgo, а не Torre de Búlgaro.

Повече по въпроса можете да прочетете ТУК.

Българи спасяват испанско село от обезлюдяване (видео)

Половин българско село, заедно с кмета, се премести да живее в испанско градче

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*