8 декември- Ден на непорочното зачатие

На 8 декември в Испания се чества Ден на непорочното зачатие /Día de la Inmaculada Concepción и е официален празник на страната. Корените на този празник идват от така нареченото „Чудо на Емпел” (Milagro de Empel), станало на 7 и 8 декември 1 585 година.

Според историята на 7 декември 1 585 г., по време на „Осемдесет годишната война“, испанската пехота, наброяваща 5 000 войника и под командването на Франциско Ариас де Бобадия води битка на остров Бомел, който се намира между Маас и Ваал. Островът е обсаден от войската на адмирал Холак. Ситуацията била отчайваща за испанската пехота, тъй като адмирала непрекъснато стеснявал обсадата, а храната и дрехите били на привършване.

Холак предлага на испанците да се предадат, но отговорът бил категоричен: „Испанските войници предпочитат смъртта пред позора. Ще говорим за капитулация само след смъртта.” Като чул този отговор Холак решил да използва един стар метод, използван и друг път в този конфликт, а именно да свали дигите на реките, за да наводнят лагера на врага. Скоро не останала суха земя освен могилата „Емпел”, където испанските войници потърсили убежище.

В този критичен момент, един войник, копаейки окопи, се натъква на дървен предмет, заровен в земята. Това била една икона с образа на Непорочното зачатие. Войникът показал на командира какво е намерил и сложили иконата на импровизиран олтар.

Бобадия решил, че това е божий знак и накарал войниците си да продължават да се борят, оповавайки се на Непорочното зачатие.
Тази икона, която открил войника, заровена в земята била божествената нунция на Дева Мария, която са чакали войниците в този благословен ден.

Според легендата, през нощта, съвсем необичайно, се появил много студен вятър, благодарение на който река Маас замръзнала. Призори, на 8 декември, испанците, минавайки по леда, изненадващо нападнали врага и победили. Тогава адмирал Холак казва: „Изглежда, че Бог е испанец, за да извърши такова голямо чудо. “

Веднага след това Непорочното зачатие е обявено за покровител на испанските пехотни войски.

Същия ден, сред викове и ръкопляскания, Непорочното зачатие е обявено и за покровителка на Фландрия и Италия.

Източник: вестник „Las Provincias“.

6 декември- Ден на Конституцията на Испания

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

В Испания вече глобяват и колоездачите за превишена скорост

29/04/2018 WORLD BG

Колоездачите, циркулиращи по пътищата на Испания се третират като участници в движението и за тях също важи закона за движението по пътищата. На 14 април 2018 г. радар, разположен на път CV-675 е засякъл колоездач, Последни

ОБЩЕСТВО

Престрелка пред катедралата Нотр Дам в Париж

06/06/2017 WORLD BG

Престрелка пред катедралата Нотр Дам в Париж. ВВС съобщава, че мъж е нападнал и ударил с чук по главата полицай пред катедралата „Нотр Дам“ в Париж. Полицията във Франция е потвърдила, че пред катедралата „Нотр Последни

ЛЮБОПИТНО

Най-коментираната туристическа атракция в света се намира в Испания

23/04/2017 WORLD BG

Най-коментираната туристическа атракция в света е барселонския храм „Саграда Фамилия”, който изпреварва в класацията парижската „Айфелова кула” и ню-йоркския „Сентръл парк”. Популярността на „Саграда Фамилия” продължава да расте извън Испания. Уникалната сграда бе посетена от Последни

Leave a Reply