8 декември- Ден на непорочното зачатие

На 8 декември в Испания се чества Ден на непорочното зачатие /Día de la Inmaculada Concepción и е официален празник на страната. Корените на този празник идват от така нареченото „Чудо на Емпел” (Milagro de Empel), станало на 7 и 8 декември 1 585 година.

Според историята на 7 декември 1 585 г., по време на „Осемдесет годишната война“, испанската пехота, наброяваща 5 000 войника и под командването на Франциско Ариас де Бобадия води битка на остров Бомел, който се намира между Маас и Ваал. Островът е обсаден от войската на адмирал Холак. Ситуацията била отчайваща за испанската пехота, тъй като адмирала непрекъснато стеснявал обсадата, а храната и дрехите били на привършване.

Холак предлага на испанците да се предадат, но отговорът бил категоричен: „Испанските войници предпочитат смъртта пред позора. Ще говорим за капитулация само след смъртта.” Като чул този отговор Холак решил да използва един стар метод, използван и друг път в този конфликт, а именно да свали дигите на реките, за да наводнят лагера на врага. Скоро не останала суха земя освен могилата „Емпел”, където испанските войници потърсили убежище.

В този критичен момент, един войник, копаейки окопи, се натъква на дървен предмет, заровен в земята. Това била една икона с образа на Непорочното зачатие. Войникът показал на командира какво е намерил и сложили иконата на импровизиран олтар.

Бобадия решил, че това е божий знак и накарал войниците си да продължават да се борят, оповавайки се на Непорочното зачатие.
Тази икона, която открил войника, заровена в земята била божествената нунция на Дева Мария, която са чакали войниците в този благословен ден.

Според легендата, през нощта, съвсем необичайно, се появил много студен вятър, благодарение на който река Маас замръзнала. Призори, на 8 декември, испанците, минавайки по леда, изненадващо нападнали врага и победили. Тогава адмирал Холак казва: „Изглежда, че Бог е испанец, за да извърши такова голямо чудо. “

Веднага след това Непорочното зачатие е обявено за покровител на испанските пехотни войски.

Същия ден, сред викове и ръкопляскания, Непорочното зачатие е обявено и за покровителка на Фландрия и Италия.

Източник: вестник „Las Provincias“.

6 декември- Ден на Конституцията на Испания

КРИМИНАЛНИ

Испания: опит за обир на банка с взети заложници завърши с 1 жертва и 1 ранен

31/10/2017 WORLD BG

Днес двама души са направили опит за обир на банка в град Кангас де Онис, Астуриас. Около 9:20 часа мъжете са влезли в офис на банка Liberbank, намиращ се на булевард Ковадонга, в центъра на Последни

НАЧАЛО

Испания намалява цената на 1 253 лекарства

30/12/2017 WORLD BG

От 1 януари 2018 г. Испания намалява цената на 1 253 лекарства от десет групи, което ще доведе и до намаляване на публичните разходи за медикаменти с 89,6 млн. евро. Намаляването на цената на десетте Последни

Leave a Reply