Данни за нивото на образование в Испания и България

новото на образование в Испания

Сравнение на нивото на образование между Испания и България можем да направим въз основа на публикуваните в началото на седмицата резултати от Програмата за международно оценяване на учениците PISA за 2022 г., която е създадена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ОИСР с цел да се покаже до каква степен държавите успяват да подготвят младежите да реагират правилно в различни ситуации и да намират ефективни решения на проблемите в ежедневието на съвременното общество.

Класацията всъщност не е състезание между държавите, а индикатор за качеството на образованието. С нея се оценяват знанията 15- годишните ученици по три основни дисциплини: четивна грамотност, математика и природни науки.

Според изнесените данни Испания има малко повече точки от средното за Европейския съюз, а именно: испанските ученици по математика са получили 473 точки при средна за ЕС 472 точки. По четене токите са 474, а за ЕС са 469 и по науки испанското образование е получило 485 точки при средна оценка за ЕС 481 точки.

Според данните на PISA по математика най- подготвени са учениците в областите Кастия и Леон с 499 точки; Кантабрия и Астурияс с по 495 точки. По четене първи са отново в Кастия и Леон и Астурияс с по 498 точки; Мадрид – 497 точки. При науките най- добри са в Галисия и Кастия и Леон с по 506 точки, а след тях е Кантабрия с 504 точки.

През 2022 г. България бележи сериозен спад при оценяването по PISA. За знанията си по математика българските ученици са получили 417 точки, по четене- 404 точки и науки- 421 точки.

За още новини от Испания можете да ни последвате в Facebook, Twitter и VKontakte

Най- добрите училища в Испания

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*