В Испания е абсолютно забранено брането на мъх, тис и холи

мъх, тис и холи

В Испания е абсолютно забранено брането на мъх, тис и холи. С наближаването на коледните и новогодишните празници е обичайно хората да излязат на полето в търсене на тези растения, за да украсят в къщи, сцената с Рождеството (т. нар. Belén) или просто коледното дърво. По този повод властите не пропуснаха да напомнят, че и по време на празниците трябва да пазим екосистемата и защитените видове растения в планините.

Три от тези видове са: мъх, тис и холи. Горските власти предупреждават, че те са защитени видове и глобата за брането им е 2 000 евро. Всички, които държат да ги имат, трябва да си ги купят от разсадници и така няма да нанасят щети на околната среда.

Другия много важен момент е желанието след празниците да се засади някъде живата коледна елха, която вече не ни трябва. Преди да се засади, обаче, трябва да се поиска разрешително от горските власти, които да определят дали дървото е местен вид. Ако не е местен вид разрешително може и да не бъде издадено, за да не се създаде дисбаланс в екосистемата. Засаждането на такова дръвче без разрешение също може да бъде санкционирано с глоба.

Кога трябва да украсим Коледната елха?

В Испания украсиха най-скъпата коледна елха в света

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply