В Испания е абсолютно забранено брането на мъх, тис и холи

мъх, тис и холи

В Испания е абсолютно забранено брането на мъх, тис и холи. С наближаването на коледните и новогодишните празници е обичайно хората да излязат на полето в търсене на тези растения, за да украсят в къщи, сцената с Рождеството (т. нар. Belén) или просто коледното дърво. По този повод властите не пропуснаха да напомнят, че и по време на празниците трябва да пазим екосистемата и защитените видове растения в планините.

Горските власти предупреждават, че мъх, тис и холи са защитени видове и глобата за брането им е 2 000 евро. Всички, които държат да ги имат, трябва да си ги купят от разсадници, за да не се нанасят щети на околната среда.

Другия много важен момент е желанието след празниците да се засади някъде живата коледна елха, която вече не ни трябва. Преди да се засади, обаче, трябва да се поиска разрешително от горските власти, които да определят дали дървото е местен вид. Ако не е местен вид разрешително може и да не бъде издадено, за да не се създаде дисбаланс в екосистемата. Засаждането на такова дръвче без разрешение също може да бъде санкционирано с глоба.

За още новини от Испания ни последвайте в Facebook, Twitter и VKontakte

Кога трябва да украсим Коледната елха?

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*