Колко години трудов стаж са необходими за пенсиониране в Испания?

пенсиониране в Испания

Въпреки че възрастта за пенсиониране прогресивно се увеличава до достигане на 67 години, реалността в момента е малко по- различна. Информацията, обаче, която ще изложим в тази статия, е валидна само за хората, които ще се пенсионират през 2023 година.

От 1 януари 2023 г. някои от условията за пенсиониране с пълна пенсия в Испания се промениха и затова е добре всеки предварително да провери дали отговаря на редицата изисквания. Най- точен отговор за конкретен случай може да се получи в офисите на испанското Социално осигуряване.

За да получи пълната полагаща му се пенсия в Испания, кандидатът трябва да е навършил 66 години и 4 месеца и да има поне 37 години и 9 месеца трудов стаж (през 2022 г. необходимия трудов стаж беше 37 години и 6 месеца). 

Условията за навършена възраст и трудов стаж ще се променят до 2027 г. когато се очаква пенсионната възраст да достигне 67 години, а минималния трудов стаж да е 38 години и 6 месеца.

За пенсиониране с минимална пенсия в Испания са необходими 15 години трудов стаж, като 2 от тях трябва да са през 15- те години непосредствено преди пенсиониране.

За още новини от Испания ни последвайте в Facebook, Twitter и VKontakte

Видове уволнения в Испания

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*