Колко пари може да носим в себе си при влизане или излизане от Испания?

заплащането

Испанските власти са поставили лимит на парите, които всеки пътуващ може да носи в себе си при влизане или излизане от Испания. Максималната сума е 10 000 евро, които не е необходимо да бъдат декларирани. Ако сумата надвишава тази стойност трябва да се представи митническа декларация.

Това изискване в Испания е съобразено с Регламент Nº 1889/2005 на Европейския съюз, който поставя лимит на позволената преносима сума и той не трябва да надвишава 10 000 евро, за да не се налага да се попълва митническа декларация. С тази мярка се цели да се попречи на пренасянето и „прането на пари” през трите вида граници на територията на общността- земни, морски и въздушни. Не трябва да се забравя, че освен монетите и банкнотите, които са в обръщение, банковите чекове също влизат в групата на пари „в кеш” и трябва да се взима в предвид и тяхната стойност.

Ако пътуващият не декларира, че в себе си носи пари, чиято стойност надвишава позволения лимит, испанските власти могат:

  • да задържат цялата сума и да започнат разследване за произхода на парите.
  • да наложат глоба на стойност от 600 евро до половината от стойността на преносимата сума.
  • да конфискуват цялата сума, ако по време на разследването се установи, че е имало опит за укриване на информация относно произхода на парите.

Кога Испания може да екстрадира чужд гражданин

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply