В Испания жена роди второ дете, за да излекува първото

жена роди

В Испания жена роди второ дете, за да излекува първото, което страдало от заболяване на кръвта и се нуждаело от присаждане на костен мозък.

Семейството е от Сенегал. 11- годишната им дъщеря била диагностицирана със сърповидно- клетъчна анемия- наследствено заболяване на кръвта, което може да причини много усложнения. Ефективно средство за борба с него е трансплантацията на костен мозък, но за сенегалската пациентка не се намирал подходящ донор.

След като станало ясно, че донор не може да се намери лекарите от една болница в Каталуния предложили на майката да роди второ дете чрез инвитро оплождане и генетична интервенция на ембриона, за да бъде сигурно, че нероденото бебе няма да е болно от същата болест и ще е съвместимо със сестра си. Така през 2019 г. се родило още едно момиченце.

Трансплантацията на костен мозък от по- малката на по- голямата сестра е извършена през април тази година. Пациентката вече не страда от сърповидно- клетъчна анемия и може да води нормален живот. Това е първата успешна операция от този вид, извършена в Испания.

За още новини от Испания ни последвайте в Facebook, Twitter и VKontakte

Здравеопазването в Испания

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*