Здравеопазването в Испания

здравеопазването в Испания

Здравеопазването в Испания се координира от Националната здравна система. Това е органът, който извършва и разпределя здравните услуги в страната, които, според закона, са отговорност на публичните органи. Създадена е през 1908 година.

От 1989 г. здравеопазването в Испания е универсално и се финансира от данъците. Съгласно принципа на децентрализация, заложен в Конституцията през 2002 г., компетентността по здравеопазването е прехвърлено към правителствата на автономните области. Централното правителство на Испания предоставя тази услуга директно само в градовете Сеута и Мелия, но осъществява основна и обща координация между правителствата на различните автономни области.

Общественото здравеопазване е безплатно за всички, които са работещи и са се присъединили към социално- осигурителната система и заплащат ежемесечно необходимите вноски. Също така безработните могат да имат право на безплатно обществено здравеопазване докато са регистрирани като такива в съответните бюра по труда.

Индивидуална здравно- осигурителна карта
В член 57 от Закона за достъпа до обществено здравно осигуряване е залегнало, че достъпът до здравни грижи се осигурява чрез индивидуалната здравна карта. Това е административен документ, съдържащ определена информация за своя притежател. Въз основа на включените основни данни в тази идентификационна карта, се разбира дали притежателят ѝ има/няма право на медицински услуги или лекарствени намаления според фармацевтичната разпоредба.

Клинична история
Клиничната история е юридически медицински документ, който се явява допирната точка между здравеопазването и потребителите. Тя е единственият валиден документ от медицинска и правна гледна точка. Всички граждани имат клинична история.

Клиничните истории на пациентите се дигитализират и се съхраняват в информационната система на Националната здравна система. По този начин лекуващите лекарите могат да направят по всяко време компетентна справка за наследствени или прекарани заболявания на пациента. И в същото време тази система е много надеждна, тъй като гарантира поверителността на личната и болничната информация за пациентите.

Болнично лечение
• За всяко болнично лечение, с изключение на спешните случаи, е необходимо направление от личния лекар.
• Държавните болници са снабдени с най-модерната медицинска техника, която периодични се обновява според последните постижения на технологиите в тази област. Лечението там е напълно безплатно.

Линейка
• Превозът с линейка е безплатен, когато тя е предоставена от обществена болница.

Рецепти
• Лекарствата, предписани от държавен лекар могат да се купят във всяка аптека (Farmacia).
• Всички, имащи право на безплатно обществено здравеопазване заплащат само 40% от цената на лекарствата, а за пенсионерите са напълно безплатни.
• Ако ви е нужно лекарство, след като сте изписани от болница, това ще бъде посочено в болничния медицински доклад. Въз основа на него, обаче, не можете да използвате горепосочените намаления. За това е необходимо да отидете с доклада в център за първична медицинска помощ (Centro de salud), където лекар ще ви издаде рецепта.

Любопитни факти здравеопазването в Испания:
• Испанската система на здравеопазване е призната за една от най-добрите в света.
• Властите отделят около 10% от брутния вътрешен продукт на страната за да предоставят качествено обслужване на населението.
• На всеки 1000 човека се падат по 4 доктора.
• Испанските са на второ място в света по продължителност на живот само след японките.
Най-добрият лекар в Европа е испанка

Княз Кубрат Сакскобурготски е един от най- добрите хирурзи на Испания

Повече информация можете да намерите на страницата на Министерството на здравеопазването.

Трима българи
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанската полиция е задържала 20 годишна българка, която е принуждавала 16 годишната си сестра да проституира

19/12/2016 WORLD BG

16 годишно момиче от български произход е било спасено от проституцията благодарение на намесата на Националната полиция във Валенсия. Според предварителните разследвания, момичето е подведено от собствената си сестра, за да дойде в Испания да Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Екстрадираха 8 българи в Испания (видео)

03/08/2017 WORLD BG

Служители на Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ предадоха на испанските власти осем българи, участници в престъпна група за трафик на хора. Процедурата бе осъществена по силата на издадена от Кралство Испания Европейска заповед за арест, съобщиха Последни

БЪЛГАРИЯ

Списък с имената на министрите на новото българско правителство

03/05/2017 WORLD BG

От пресцентъра на ГЕРБ разпространиха до медиите списък с имената на министрите от новия кабинет на Бойко Борисов. Утре папката със състава на кабинета „Борисов 3“ ще бъде връчена от Борисов на президента Румен Радев. Последни

Be the first to comment

Вашият коментар