Какво не знаем за Испания- II част

Испания е на 19 място в света по военна мощ.

Иберийската държава остава неутрална през Първата и Втората световни войни.

Испания живее от над 80 години в неправилното време. Географски погледнато голяма част от територията на страната е в една и съща часова зона с Португалия и Великобритания и правилното ѝ часово време е Средното гринуичко време (GMT). През 1941 г., обаче, генерал Франсиско Франко, в знак на солидарност с Адолф Хитлер, направил един доста странен жест на приятелство – времево присъединил Испания към Третия райх и часовниците в иберийската страна са били преместени от Средното гринуичко време (GMT) към Централноевропейския часови пояс (Немската времева зона) или с един час напред.

Испания е имала няколко имена в миналото си. Иберия, което означава „земя на реки“. Така са я наричали хората от Северна Африка, които първи преминали през протока Гибралтар и оттам идва и името на полуострова. Древните гърци пък я наричали Хисперия или Исперия, което означава „земя на залязващото слънце“, тъй като е разположена на запад от Гърция. Името Испания, което означава „земя на зайците“ е дадено от картагенците.

Испания е на 18- то място в света и на 3- то в ЕС по брой на рибарските кораби- 8 839. Страната разполага с най- големия по тонаж флот в Евросъюза и заема първо място в света по разнообразие на уловената риба. Иберийската държава предлага на вътрешния и международния пазар над 1 000 вида риба.

Първият университет в Америка е открит от Испания. Това е университетът „Свети Томас“ в Санто Доминго/ Доминиканска Република. Създаден е през 1538 г. През 1611 г. Испания открива и първия университет в Азия- „Свети Томас“ в Манила/Филипините. Испания е открила повече университети на своите колонизирани територии, отколкото Англия, Германия, Италия и Франция взети заедно през всичките им колониални периоди.

Испанският паспорт дели третото място с германския по сила в света. С него може да се пътува безвизово в 190 страни. На първо място в класацията е японския, а на второ- Южна Корея и Сингапур.

Площадът Puerta del Sol в Мадрид се намира точно в центъра на страната и е маркиран като км. 0.

Испанците нямат фамилно име, а две презимена, които се подреждат веднага след името: първото е презимето на бащата, а второто- презимето на майката.

Испания е единствената страна в Европа, чиито национален химн Marcha Real няма текст и затова не може да се пее.

В Испания има 47 национални обекта, включени в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО: мостове, ландшафти, национални паркове, антични градове, сгради, праисторически скални изкуства.

Испания е на второ място в света след Иран по производство на шафран.

Испанците изпращат старата година с грозде. В полунощ на 31 декември всички испанци изяждат по 12 гроздови зърна.

Най- големия бой с храна се прави в Испания. Всяка година през август в градчето Buñol, провинция Валенсия се провежда традиционния бой с домати La Tomatina.

В Испания няма закон срещу нудизма.

Испания е най- посещаваната европейска държава. Тя е единствената на стария континент, в която живеят маймуни/ макаци и се отглеждат банани.

За още новини от Испания ни последвайте в Facebook, Twitter и VKontakte

Какво не знаем за Испания- I част

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*