Властите в Испания започват борба с временната трудова заетост

Властите в Испания започват борба с временната трудова заетост. Министърът на труда и социалната сигурност Фатима Банйес заяви вчера, че има предложение Инспекцията по труда да увеличи санкциите за фирмите, чиито служители са назначени с временни трудови договори без основателни причини, съобщава вестник „ABC”.

Министърът на труда и социалната сигурност представи предложението пред Комисията по труда и сигурността в Долната камара на парламента, според което всяка фирма, която не може да посочи основателни причини за всеки сключен временен трудов договор ще бъде санкционирана. По този начин правителството смята да промени действащата система и да се центрира в нарушенията, от които страдат трудещите се.

„Целта ни е да не се злоупотребява с временната трудова заетост”, заяви Фатима Банйес.

Увеличаването на санкциите ще бъде въз основа на проучване, което ще бъде направено от синдикатите и работодателите за всеки сектор по отделно с цел максимално да се намали неоснователното подписване на непостоянни трудови договори.

Новото предложение се добавя към другите такива, които вече са предадени на социалните партньори (синдикати и работодатели):

  1. намаляване на видовете трудови договори до три: постоянен, временен и договор за обучение;
  2. увеличаване на обезщетението за уволнение при срочните трудови договори с 12, 16 и 20 дни за всяка година, в която е извършвана трудова дейност.

Министър Бенйес заяви, че в рамките на този социален диалог са предложени мерки, с които да се подобри дуалното обучение и едната от тях е да се въведе дигитална платформа, посредством която своевременно да се излага информация за новите предложения в системата на заетостта.

Предлагат да се въведе единен социално-осигурителен номер за трудещите се в ЕС

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Ипотечен кредит за жилище в страните, членки на Европейския съюз

03/12/2017 WORLD BG

Вземането на ипотечен кредит за жилище ви позволява да закупите свой дом с по-ниски лихви. Ипотечните кредити се отпускат от банки, жилищно-спестовни каси и други кредитори и често се обезпечават с вашия имот. Ипотечният кредит Последни

БЪЛГАРИЯ

Законопроект лишава българите в чужбина от правото на гласуване

05/04/2017 WORLD BG

Министерството на правосъдието предлага промени в Закона за българското гражданство, с които ще се отнеме правото на българите в чужбина да гласуват на изборите в България. Публикуваните за обществено обсъждане изменения в Изборния кодекс предвиждат Последни

Трима българи
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Задържани са трима българи за сексуална експлоатация на сънародничка в Мурсия

30/01/2017 WORLD BG

Задържани са трима българи за сексуална експлоатация на сънародничка в град Мурсия, Испания. 21 годинишното момиче е попаднало в България на обява за работа в ресторант в Испания, публикувана от задържаните в една социална мрежа. Последни

Leave a Reply