Властите в Испания започват борба с временната трудова заетост

Властите в Испания започват борба с временната трудова заетост. Министърът на труда и социалната сигурност Фатима Банйес заяви вчера, че има предложение Инспекцията по труда да увеличи санкциите за фирмите, чиито служители са назначени с временни трудови договори без основателни причини, съобщава вестник „ABC”.

Министърът на труда и социалната сигурност представи предложението пред Комисията по труда и сигурността в Долната камара на парламента, според което всяка фирма, която не може да посочи основателни причини за всеки сключен временен трудов договор ще бъде санкционирана. По този начин правителството смята да промени действащата система и да се центрира в нарушенията, от които страдат трудещите се.

„Целта ни е да не се злоупотребява с временната трудова заетост”, заяви Фатима Банйес.

Увеличаването на санкциите ще бъде въз основа на проучване, което ще бъде направено от синдикатите и работодателите за всеки сектор по отделно с цел максимално да се намали неоснователното подписване на непостоянни трудови договори.

Новото предложение се добавя към другите такива, които вече са предадени на социалните партньори (синдикати и работодатели):

  1. намаляване на видовете трудови договори до три: постоянен, временен и договор за обучение;
  2. увеличаване на обезщетението за уволнение при срочните трудови договори с 12, 16 и 20 дни за всяка година, в която е извършвана трудова дейност.

Министър Бенйес заяви, че в рамките на този социален диалог са предложени мерки, с които да се подобри дуалното обучение и едната от тях е да се въведе дигитална платформа, посредством която своевременно да се излага информация за новите предложения в системата на заетостта.

Предлагат да се въведе единен социално-осигурителен номер за трудещите се в ЕС

facebook
НАЧАЛО

Брюксел обвинява Facebook в лъжа при закупуването на Whatsapp

06/01/2017 WORLD BG

Европейската комисия обвинява Facebook за изпращане на „неточна или подвеждаща информация“ относно закупуването на WhatsApp, операция, която предизвика органите на общността да започнат разследване.. Комисията по конкуренцията, в лицето на Маргрете Вестагер, напомня на мултинационалната Последни

facebook
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Върховният съд на Испания забрани публикуването на снимки, взети от Facebook без изричното съгласие на притежателите им

21/02/2017 WORLD BG

Върховният съд на Испания е осъдил публикуването във един испански вестник на снимка на човек, взета от профила му във Facebook. Правораздавателния орган смята, че трябва да се изисква предварително изричното съгласие на лицето, тъй Последни

facebook
ЛЮБОПИТНО

Фейсбук ни удължава живота

02/11/2016 WORLD BG

Фейсбук ни удължава живота. Социолози от калифорнийския университет в Сан Диего (САЩ) са стигнали до заключението, че умерената употреба на социалната мрежа Facebook може да бъде свързана с увеличаване на продължителността на живота, съобщава „Antena Последни

Be the first to comment

Вашият коментар