Испанската преса за България: най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС поема председателството му

10 години след влизането ѝ в общността, България, най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС, поема председателството му за 6 месеца- 10 години след влизането ѝ в общността, пише испанският вестник El Periodico

Според европейската статистическа служба „Евробараметър” българите заемат второ място сред европейците по доверие в институциите на ЕС, въпреки че очакванията им за по-добър живот не бяха изпълнени. През месец ноември 2017 г. 57% от хората са заявили, че вярват в ЕС, докато 29% са заявили точно обратното.

Според българския Национален статистически институт страната е успяла да намали безработицата си до 5,8%, това е най-ниското ниво от 2008 година насам. За 2018 г. Световната банка прогнозира икономически ръст от 3,9%. Но въпреки тези данни 74% от населението определя икономическата ситуацията в страната като „лоша”, което се потвърждава и от продължаващата масова емиграция предимно към останалите страни от ЕС.

Икономистът Стефан Руменов заяви пред агенция Efe, че добрите показатели на трудовия пазар в страната крият два проблемни фактора: намаляването на безработицата в страната не е подтикнато от създаването на нови работни места, а от многобройната емиграция от България и застаряването на нацията.

Според Евростат раждаемостта в България е 9,1 на 1000 и е най-ниската в целия ЕС. Една пета част от 7,1 милионното население на страната живее под прага на бедността, а една трета част изпитва трудности да покрият най-наложителните си разходи.

В края на миналата година консервативната пария Герб и националистическата коалиция Обединени патриоти приеха минималната работна заплата да се повиши с 11%. От 1 януари 2018 г. тя става 255 евро, а най-ниската пенсия- 100 евро. През 2017 г. инфлацията в страната достигна 3% при средна месечна работна заплата от 532 евро.

Според Европейската комисия брутният вътрешен продукт на глава от населението в България едва достига 50% от средния на еврозоната, което е по-ниско дори БВП на най-бедната страна в ЕС Хърватия.

Най-важният фактор за развитието на българската икономика са ежегодните над 2 млрд. евро, които се отпускат от ЕС и влизат в страната под формата на кохезионни фондове и помощи. Това „свежо” инжектиране на капитали води до икономическия подем, който страната изживява.

Недостатъчните реформи в българската съдебна система и липсата на резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност са причината страната все още да не може да се отърси от определението „най-корумпираната страна, членка на ЕС”.

Какво видя испанският вестник „El País” в България

Испанската преса за България: десет години след влизането си в ЕС страната живее на две скорости

Испанската преса: всеки четвърти българин иска да емигрира

ispansko grajdanstvo
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Важна промяна при кандидатстването за испанско гражданство

15/06/2017 WORLD BG

Важна промяна при кандидатстването за испанско гражданство. През октомври 2015 г. Испания въведе нов регламент на процеса за кандидатстване за испанско гражданство. Една от няколкото новости бе новата платформа за подаване на документите по интернет, Последни

НАЧАЛО

Европейските синдикати искат вдигане на заплатите

18/02/2017 WORLD BG

Срещата на Европейската конфедерация на профсъюзите започна под надслов: „Европа иска увеличение на заплатите”. Целта на мероприятието е да се обединят усилията на синдикатите в целия Европейски съюз за ръст на работните заплати. Генералния секретар Последни

Румен Радев
БЪЛГАРИЯ

Румен Радев е най-одобрявания политик в България

24/01/2017 WORLD BG

Пет формации със сигурност ще попаднат в следващото Народно събрание. Това са ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и „Воля“. Разликата между първите две партии е малка, но ГЕРБ запазва първа позиция. Това сочат данни от Последни

Be the first to comment

Вашият коментар