Испанската преса за България: най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС поема председателството му

10 години след влизането ѝ в общността, България, най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС, поема председателството му за 6 месеца- 10 години след влизането ѝ в общността, пише испанският вестник El Periodico

Според европейската статистическа служба „Евробараметър” българите заемат второ място сред европейците по доверие в институциите на ЕС, въпреки че очакванията им за по-добър живот не бяха изпълнени. През месец ноември 2017 г. 57% от хората са заявили, че вярват в ЕС, докато 29% са заявили точно обратното.

Според българския Национален статистически институт страната е успяла да намали безработицата си до 5,8%, това е най-ниското ниво от 2008 година насам. За 2018 г. Световната банка прогнозира икономически ръст от 3,9%. Но въпреки тези данни 74% от населението определя икономическата ситуацията в страната като „лоша”, което се потвърждава и от продължаващата масова емиграция предимно към останалите страни от ЕС.

Икономистът Стефан Руменов заяви пред агенция Efe, че добрите показатели на трудовия пазар в страната крият два проблемни фактора: намаляването на безработицата в страната не е подтикнато от създаването на нови работни места, а от многобройната емиграция от България и застаряването на нацията.

Според Евростат раждаемостта в България е 9,1 на 1000 и е най-ниската в целия ЕС. Една пета част от 7,1 милионното население на страната живее под прага на бедността, а една трета част изпитва трудности да покрият най-наложителните си разходи.

В края на миналата година консервативната пария Герб и националистическата коалиция Обединени патриоти приеха минималната работна заплата да се повиши с 11%. От 1 януари 2018 г. тя става 255 евро, а най-ниската пенсия- 100 евро. През 2017 г. инфлацията в страната достигна 3% при средна месечна работна заплата от 532 евро.

Според Европейската комисия брутният вътрешен продукт на глава от населението в България едва достига 50% от средния на еврозоната, което е по-ниско дори БВП на най-бедната страна в ЕС Хърватия.

Най-важният фактор за развитието на българската икономика са ежегодните над 2 млрд. евро, които се отпускат от ЕС и влизат в страната под формата на кохезионни фондове и помощи. Това „свежо” инжектиране на капитали води до икономическия подем, който страната изживява.

Недостатъчните реформи в българската съдебна система и липсата на резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност са причината страната все още да не може да се отърси от определението „най-корумпираната страна, членка на ЕС”.

Какво видя испанският вестник „El País” в България

Испанската преса за България: десет години след влизането си в ЕС страната живее на две скорости

Испанската преса: всеки четвърти българин иска да емигрира

растежът на испанската икономика
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанското правителство одобри увеличение на минималната работна заплата за 2017 г. с 8% и обяви по-добри прогнози за растежа на икономиката

03/12/2016 WORLD BG

На заседанието си Министерският съвет одобри указ, предвиждащ увеличаване на минималната работна заплата за 2017 година с 8%. В момента тя е 655,20 евро и ще стане 707,60 евро на месец, потвърди финансовият министър Кристобал Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания изгони посланика на Северна Корея

18/09/2017 WORLD BG

Министерството на външните работи на Испания изгони посланика на КНДР в страната го обяви за „персона нон грата“, съобщава ведомството от профила си в Twitter. Днес посланика на КНДР в Испания беше обявен за персона Последни

полетите
НАЧАЛО

„RYANAIR” мести полетите си на „Терминал”- 2 на софийското летище

13/01/2017 WORLD BG

Най-големият европейски нискобюджетен превозвач “Ryanair” вече ще изпълнява полетите си от терминал 2 на летище София, съобщиха от порта. Това влиза в сила от 16 януари. Към момента всички нискобюджетни компании летят от стария терминал Последни

Leave a Reply