Българска дизайнерка облече съпругата на холивудски актьор за гала вечерта на филмовите награди „Оскар”

По време на 89-тите годишни филмови награди „Оскар“ българска следа пролича не само в отличията („Сляпата Вайша“ на българина Теодор Ушев бе номинирана за мечтаната статуетка в категорията за най-добър късометражен анимационен филм), но и в модата на червения килим в Долби тиътър в Лос Анжелис. Кайла Уебър – съпругата на холивудския актьор Винс Вон, избра да се появи на церемонията и гала-вечерта, облечена в рокля на българската дизайнерка Антоанета Балабанова.

Тоалетът е с много оригинални апликации, бродерии и е резултат на специална рисувална техника. Основният елемент е кръгът и композициите от него. Най-силно впечатление прави сложно структурираната материя, която е комбинация от различни платове. Навярно мнозина се питат, как Кайла Уебър се е свързала с Антоанета Балабанова? Историята е типична: съпругата на Винс Вон посещава бутика, където се предлагат уникални тоалети на Антоанета Балабанова (издържани в ефектни комбинации на различни материи и техники) в Скотсдейл и си избира цели четири рокли от най-новата колекция на дизайнерката, една от които решава да облече за „Оскар“-ите.

Коя е Антоанета Балабанова? (на малката снимка)

Тя е български дизайнер, който работи и живее от тринадесет години в САЩ (Финикс, Аризона) и заедно с нейната приятелка Галина Михалева (тя е преподавател по мода и нови технологии в Сингапур), притежава бутик с авторски дрехи… Има силни публични изяви и участия в много ревюта в САЩ. За нея са излезли множество публикации в американските лайфстайл списания. Докато работеше в България, Антоанета Балабанова имаше силни изяви на Форум Българска мода, за което бе и номинирана преди двадесетина години.

В отговор на въпроса ми как се чувства след това световно признание, тя каза:

„Много съм развълнувана от този факт и съжалявам, че не живея в Лос Анжелис, където модата, киното и бизнесът вървят ръка за ръка и е много по- лесно човек да може да се реализира и успее!!!“.

Случаите, гости на „Оскар“-ите да бъдат облечени от български дизайнери, се броят на пръсти. Припомняме, че сред родните модни творци, с чиито тоалети ВИП-ове са „дефилирали“ по червения килим, е и Виргиния Здравкова – веднъж това беше нейният тоалет за вечерта на „Оскар“-ите, облечен от Мария Новак (тогава тя придружаваше сръбския режисьор Денис Танович, чийто филм бе отличен с „Оскар“) и втори път, когато нейна рокля за същата цел бе предпочетена от Шарън Уоксмън – кинокритичка от в. „Ню Йорк таймс“.

Автор: проф: Любомир Стойков

Източник: Fasion.bg

Българин получи „Оскар”- най-високото отличие в киното

Защо наградите на филмовата индустрия се казват “Оскар”?

Be the first to comment

Вашият коментар