Български игрален филм тръгва по кината в Испания (видео)

Български игрален филм тръгва по кината в Испания от 1 декември. Това е филмът на режисьора Стефан Командарев „Посоки” (Destinos), чиято премиера е тази вечер в Мадрид.

За филма: В рамките на едно денонощие, в което смъртта на един, ще даде шанс за нов живот на друг, в шест софийски таксита се преплитат съдбите на хора, част от съвременната българска действителност. Всички те са обединени от една смърт, която ще даде шанс за нов живот.

Шофьорите на таксита са водещите герои, които често са най-точните свидетели на действителността, включително и от тъмната й страна. Някои от тях са принудени да бъдат психолози и терапевти, понякога спасители, други са агресори, трети са жертви. Те са част от истинския живот. Останалите герои на тези истории са клиентите на такситата – различните лица на българското общество. Редуват се както драматични, така и комични епизоди из нощна София.

Във филма участват актьорите: Ирини Жамбонас, Асен Блатечки, Зуека, Стефан Денолюбов, Юлиан Вергов, Васил Банов, Герасим Георгиев – Геро, Иван Бърнев, Стефка Янорова, Николай Урумов и др. Сценаристи: Симеон Венциславов и Стефан Командарев, оператор: Веселин Христов, монтажът: Нина Алтъпармакова, художник на филма: Мария Койчева. Продуценти: Стефан Командарев и Катя Тричкова (Арго филм).

„Посоки“ се приема изключително добре, което ни радва и ни вдъхва увереност, че сме тръгнали в правилната посока с идеята за трилогия. Вече работим по следващия филм с работно заглавие “Патрулки”. Сценарият проследява три двойки патрулиращи полицаи за една нощ в София. Проектът вече е част от селекцията на два престижни европейски форума за копродукции и има голям интерес към него“, разказва Стефан Командарев, режисьор и продуцент.

До момента „Посоки“ е спечелил следните награди:
– Международен филмов фестивал Сараево 2017 – Специална награда на журито за целия актьорски състав 2017;
– Фестивал на българското игрално кино „Златна роза“ 2017 – Специалната награда на журито, Най-добра актриса (Ирини Жамбонас, поделена с Теодора Духовникова) и Наградата на акредитираните журналисти;
– Международен филмов фестивал CinEast, Люксембург 2017 – Наградата на критиката;
– Международен филмов фестивал Хайфа, Израел 2017 – Специалната награда на журито;
– Международен филмов фестивал Crime and Punishment, Истанбул 2017 – Специалната награда на журито;
– Международен филмов фестивал Тирана, Албания 2017 – Награда за най-добър оператор;

Следващите спирки на филма са фестивалите в Хихон, Испания; Талин, Естония и Палм Спрингс, САЩ. „Посоки“ вече направи своята кино премиера във Франция на впечатляващите 45 екрана, а следващата седмица излиза по кината в Испания и Португалия и Италия.

Статията е публикувана с любезното съдействие на режисьора Стефан Командарев.

Български игрален филм тръгва по кина в Испания

Be the first to comment

Вашият коментар