Все повече гърци кандидатстват за българско гражданство, защото в България се живее по-добре

Снимката е случайна.

В свой репортаж гръцката телевизия SKY твърди, че все гръцки граждани проявяват интерес към придобиването на българско гражданство. Основните причини за това са по-ниските данъци и по-високото заплащане в България. В момента над 200 гръцки граждани чакат за българско гражданство.

Освен това през последните години хиляди гръцки компании са отворили дъщерни фирми или са се регистрирали в България. За Гърция не е никак добре, че нейните граждани заедно с фирмите и капиталите си се изтеглят към България, казва в тази връзка Кацаянаки и добавя:

„От 7 години сме в икономическа криза. През това време 12 хил. гръцки фирми се преместиха в България. Тази тенденция определено вреди на икономиката ни”.

На въпрос как оценява стандарта и качеството на живот в Южна България в сравнение със Северна Гърция журналистиката казва:

„Разбира се, че в България стандартът на живот е по-висок. Гърците, които работят там, получават повече, защото в Гърция данъците са 50%, а в България – само 10%”.

А дали хората в Гърция се ядосват на онези свои сънародници, които търсят по-добър живот отвъд границата?

„Те се гневят заради ситуацията в самата Гърция, но не се ядосват на онези, които напускат. Защото е логично: нали човек трябва да оцелява? А в Гърция оцеляването е трудна работа”, обяснява Кацаянаки.

Българският адвокат Харизанов, който работи с гръжки фирми споделя:

„От гледна точка на сигурността: да, те се чувстват сигурни тук, защото българският законодател ясно е разписал техните права и задължения в страната. И гръцкият предприемач много добре знае какво точно би платил като данъци в следващата година или в по-близък период. Точно тази сигурност им липсва в Гърция”

Според журналистите от SKY редом с гръцките фирми към България се насочват главно 3 групи гръцки граждани: пенсионери, служители и студенти. Много млади гърци искат да следват в България и след дипломирането си да останат в страната – защото смятат, че там ще имат по-добри шансове за професионална реализация.

Източник: Дойче веле

България е дала гражданство на 114 души, издирвани от Интерпол (видео)

Освобождаване (отказване) от българско гражданство

Be the first to comment

Вашият коментар