Дания смята да открие служби за набиране на работна ръка в Испания

Социалдемократическата партия, която е основната опозиционна сила в Дания е предложила създаването на датски служби по заетостта в Испания, Италия и Франция. Целта е да се привлекат безработните висококвалифицирани кадри, които да започнат работа в областите с много ниска заетост на скандинавската страна. Предложението, което е съставено въз основа на икономическия бум в Дания, припомня, че безработицата при хората с високи квалификация в тези страни е „много по-висока“ и ги призовава да се възползват от него.

„Ние предпочитаме високо квалифицираните кадри от Европейския съюз (ЕС) да имат достъп до датския пазар на труда вместо кадри, идващи от други страни от „Третия свят“ като Пакистан или Индия“, се посочва в предложението.

Дания, чието население наброява 5.7 милиона души, е създала над 100 000 работни места през последните три години. Структурната ѝ безработица е спаднала с два пункта и в момента е малко над 4%, което означава, че страната е в ситуация на почти пълна заетост.

Датските работодатели, обаче, предупреждават за опасността от липса на квалифицирана работна ръка и най- вече на инженери.

„Вече е факт, че редица компании започват да имат проблеми. Ако не намерим квалифицирани кадри ще загубим много договори“, заяви Николай Вамен говорител на социалдемократическата партия, който подчерта, че дейността на тези центрове в чужбина ще бъде временна.

Датският министър на заетостта, либерала Троелс Лунд Поулсен отхвърли идеята, определяйки я за непрактична и генерираща бюрократични проблеми.

От 2015 г. Дания се управлява от правителство на малцинството, съставено от десницата и с подкрепата на датската Народна партия. На последните парламентарни избори, обаче, най- много гласове получи социалдемократическата партия- 26%.

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Най-добрият град в Европа за 2018 година се намира в Испания

09/11/2017 WORLD BG

Награждаването на най-добрият град в Европа за 2018 г. се проведе миналата сряда в Лондон. На церемонията “The urbanism Awards” кметът на Билбао Хуан Мари Абурто получи наградата, за която се бореха и Любляна (Словения) Последни

СВЯТ

Франция, Германия, Италия и Испания започват нова политика относно имигрантите

30/08/2017 WORLD BG

Нова политика относно имигрантите. Лидерите на 4-те най-развити икономики в Европейския съюз: Франция, Германия, Италия и Испания взеха решение за нова миграционна политика, при която мигрантите, които отговарят на критериите за убежище ще трябва да Последни

БЪЛГАРИЯ

Валидност на автомобилната застраховка в ЕС

04/05/2018 WORLD BG

Валидност на автомобилната застраховка в ЕС: Когато регистрирате автомобил в страна от ЕС, трябва да сключите за него застраховка „Гражданска отговорност“. Тази задължителна застраховка е валидна във всички останали страни от ЕС. Тя ви осигурява Последни

Be the first to comment

Вашият коментар