Дания смята да открие служби за набиране на работна ръка в Испания

Социалдемократическата партия, която е основната опозиционна сила в Дания е предложила създаването на датски служби по заетостта в Испания, Италия и Франция. Целта е да се привлекат безработните висококвалифицирани кадри, които да започнат работа в областите с много ниска заетост на скандинавската страна. Предложението, което е съставено въз основа на икономическия бум в Дания, припомня, че безработицата при хората с високи квалификация в тези страни е „много по-висока“ и ги призовава да се възползват от него.

„Ние предпочитаме високо квалифицираните кадри от Европейския съюз (ЕС) да имат достъп до датския пазар на труда вместо кадри, идващи от други страни от „Третия свят“ като Пакистан или Индия“, се посочва в предложението.

Дания, чието население наброява 5.7 милиона души, е създала над 100 000 работни места през последните три години. Структурната ѝ безработица е спаднала с два пункта и в момента е малко над 4%, което означава, че страната е в ситуация на почти пълна заетост.

Датските работодатели, обаче, предупреждават за опасността от липса на квалифицирана работна ръка и най- вече на инженери.

„Вече е факт, че редица компании започват да имат проблеми. Ако не намерим квалифицирани кадри ще загубим много договори“, заяви Николай Вамен говорител на социалдемократическата партия, който подчерта, че дейността на тези центрове в чужбина ще бъде временна.

Датският министър на заетостта, либерала Троелс Лунд Поулсен отхвърли идеята, определяйки я за непрактична и генерираща бюрократични проблеми.

От 2015 г. Дания се управлява от правителство на малцинството, съставено от десницата и с подкрепата на датската Народна партия. На последните парламентарни избори, обаче, най- много гласове получи социалдемократическата партия- 26%.

Огнян Герджиков
БЪЛГАРИЯ

Общественият съвет за българите в чужбина започна работа

20/12/2017 WORLD BG

Общественият съвет за българите в чужбина, който е към вицепрезидента Илияна Йотова, проведе първата си среща вчера. В Съвета участват представители на изпълнителната власт, водещи учени, политолози, университетски преподаватели, журналисти и общественици. „Целта ни е Последни

СВЯТ

Руснак е поставил взрива до автобуса на ФК „Борусия”- Дортмунд

21/04/2017 WORLD BG

Германската полиция вече е задържала предполагаемия извършител на атентата срещу автобуса на футболния отбор „Борусия“ Дортмунд. По данни на немската прокуратура 28 годишен руснак, който има и германско гражданство е заложил експлозивите, за да спечели Последни

ЛЮБОПИТНО

Създадоха перфектната коледна песен по специална формула

11/12/2017 WORLD BG

Екип от учени създадоха перфектната коледна песен, която предизвиква силно чувство на щастие, пише Daily Mail. Това е ‘Love’s Not Just for Christmas’ (Любовта не е само за Коледа) и за създаването ѝ е използвана Последни

Be the first to comment

Вашият коментар