Две българки са арестувани за тероризъм в Турция

Две българки са арестувани в турския курорт Дидим, съобщи БНТ. Заедно с тях е бил задържан и трети човек, който е с британско гражданство.

От българското външно министерство са потвърдили, че в българското посолството в Анкара е било получено обаждане от български гражданин, който е уведомил, че съпругата му и дъщеря му са били задържани от турската полиция в град Айдън.

След разговора служители от българското посолството са направили връзка с полицейския участък в Елефер. От там са получили потвърждение за задържането на двете българки и са били уверени, че състоянието и на двете жени е добро. Очаква се разрешение от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност“ в Айдън, за да бъде проведен разговор с тях.

Наблюдаващият прокурор е уведомил българското посолство в Анкара, че все още няма повдигнати обвинения. Според Наказателният кодекс на Турция максималният срок за задържане е 7 дни, сред което трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление.

По време на разпитите по-младата българка е заявила, че е следвала право в Холандия и Англия.

Разследването разполага с информация, че в профилите в социалните мрежи на двете жени са споделени материали, свързани с кюрдските милиции „Сили за защита на народа”, които се смятат за сирийския клон на забранената в Турция ПКК.

Следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу задържаните български гражданки ще бъде повдигнато обвинение или ще бъдат освободени.

Задържаха българин в Австрия за връзки с терористичната групировка „Ислямска държава”

БЪЛГАРИЯ

Властите в България започнаха да конфискуват гробове

08/06/2017 WORLD BG

Властите в България започнаха да конфискуват гробове. През 2015 година в България е влязла Наредба за гробищните паркове. Според нея ако наследниците на починалия не са заплатили необходимата такса за запазването на гроба, то властите Последни

НОВИНИ

ЕС смята да наложи данък на Facebook, Google и Amazon

20/09/2017 WORLD BG

Десет от държавите, членки на ЕС искат да се наложи данък на Facebook, Google и Amazon, съобщава вестник „Politico”. Инициативата е изложена в писмо до ЕК, чиито инициатор е Франция. То е подписано още от Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Легално работещи чужденци в Испания

26/07/2017 WORLD BG

Към началото на месец юли 2017 г. легално работещи чужденци в Испания са били 1 875 413 души. Това е най-добрият резултат от 2010 г. насам. На пресконференцията, проведена на 20 юли, от Министерството на Последни

Be the first to comment

Вашият коментар