Две българки са арестувани за тероризъм в Турция

Две българки са арестувани в турския курорт Дидим, съобщи БНТ. Заедно с тях е бил задържан и трети човек, който е с британско гражданство.

От българското външно министерство са потвърдили, че в българското посолството в Анкара е било получено обаждане от български гражданин, който е уведомил, че съпругата му и дъщеря му са били задържани от турската полиция в град Айдън.

След разговора служители от българското посолството са направили връзка с полицейския участък в Елефер. От там са получили потвърждение за задържането на двете българки и са били уверени, че състоянието и на двете жени е добро. Очаква се разрешение от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност“ в Айдън, за да бъде проведен разговор с тях.

Наблюдаващият прокурор е уведомил българското посолство в Анкара, че все още няма повдигнати обвинения. Според Наказателният кодекс на Турция максималният срок за задържане е 7 дни, сред което трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление.

По време на разпитите по-младата българка е заявила, че е следвала право в Холандия и Англия.

Разследването разполага с информация, че в профилите в социалните мрежи на двете жени са споделени материали, свързани с кюрдските милиции „Сили за защита на народа”, които се смятат за сирийския клон на забранената в Турция ПКК.

Следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу задържаните български гражданки ще бъде повдигнато обвинение или ще бъдат освободени.

Задържаха българин в Австрия за връзки с терористичната групировка „Ислямска държава”

Be the first to comment

Вашият коментар