Две българки са арестувани за тероризъм в Турция

Две българки са арестувани в турския курорт Дидим, съобщи БНТ. Заедно с тях е бил задържан и трети човек, който е с британско гражданство.

От българското външно министерство са потвърдили, че в българското посолството в Анкара е било получено обаждане от български гражданин, който е уведомил, че съпругата му и дъщеря му са били задържани от турската полиция в град Айдън.

След разговора служители от българското посолството са направили връзка с полицейския участък в Елефер. От там са получили потвърждение за задържането на двете българки и са били уверени, че състоянието и на двете жени е добро. Очаква се разрешение от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност“ в Айдън, за да бъде проведен разговор с тях.

Наблюдаващият прокурор е уведомил българското посолство в Анкара, че все още няма повдигнати обвинения. Според Наказателният кодекс на Турция максималният срок за задържане е 7 дни, сред което трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление.

По време на разпитите по-младата българка е заявила, че е следвала право в Холандия и Англия.

Разследването разполага с информация, че в профилите в социалните мрежи на двете жени са споделени материали, свързани с кюрдските милиции „Сили за защита на народа”, които се смятат за сирийския клон на забранената в Турция ПКК.

Следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу задържаните български гражданки ще бъде повдигнато обвинение или ще бъдат освободени.

Задържаха българин в Австрия за връзки с терористичната групировка „Ислямска държава”

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Сестрата на двама от терористите в Каталуния изнесе реч на митинг срещу тероризма

27/08/2017 WORLD BG

Сестрата на двама от терористите в Каталуния изнесе реч пред митинга срещу тероризма в град Рипол. Хафида Оукабир е сестра на Муса Оукабир, който беше убит от полицията в атентата в Камбрилс, и на Дрис Последни

най-високият мост в света
ЛЮБОПИТНО

Най-високият мост в света вече е факт (водео)

01/01/2017 WORLD BG

През 2013 г. екип от над 1000 инженери и техници започва изграждането на „Бейпанджианг”- най-високият мост в света. Намира се в южната част на Китай, над едноименната долина. Мостът е с дължина 1 341 метра Последни

ОБЩЕСТВО

„Добре дошли” на български не е същото като „Добре дошли“ по български

08/05/2017 WORLD BG

„Добре дошли“ на български не е същото като „Добре дошли“ по български. Това е една истинска история за прочутото българско „гостоприемство“, разказана в първо лице. Кацам вчера на летище София. Тъй като съм без багаж, Последни

Be the first to comment

Вашият коментар