Увеличава се доверието на гражданите в ЕС

Увеличава се доверието на гражданите в ЕС. Това е заключението на изследователския център „Пю” във Вашингтон. Базирайки се на свое проучване, социолозите твърдят, че доверието на гражданите в Европейският съюз се е повишило с 18 пункта. Увеличението е в сравнение с данните от миналогодишното проучване, което се е провело след решението на англичаните да напуснат Общността.

Допитването е проведено в периода от началото на март до средата на април 2017 г. В него са взели участие 9935 души от Франция, Германия, Холандия, Великобритания, Испания, Италия, Полша, Гърция и Унгария. Тези държави представляват 80% от населението на ЕС и 84% от европейската икономика.

Интересното е, че доверието на гражданите в ЕС е нараснало и с 10 пункта при британците. Ако миналата година 44% от гражданите на острова са имали добро мнение за ЕС, то сега този процент е 54.

Най-слаб ентусиазъм за ЕС е констатиран при италианците и гърците.

Въпреки засилващите се търкания между националистически правителства на Полша и Унгария с Брюксел, техните граждани остават сред най-силните привърженици на ЕС съответно със 74% и 67% одобрение за съюза.

“Европейският съюз значително е подобрил имиджа си и публичното си одобрение на фона на неотдавнашния рязък спад”,
сочат социолозите от “Пю”, като отбелязват, че изминалото десетилетие се характеризира с цикъл от значителни амплитуди.

Макар че като цяло общото желание на гражданите за излизане от ЕС е ниско, много хора искат да демонстрират волята си на референдум. Най-висока подкрепа за излизане от Общността се забелязва в Гърция (35%) и Италия (35%), Франция (22%) и Швеция (22%). А на въпроса дали биха подкрепили референдум за членството в ЕС, между 42% и 65% от запитаните във всяка страна отговарят с “Да”.

Голяма част от европейските граждани смятат, че не Брюксел, а националните правителства, трябва да контролират миграцията от трети държави и в самия съюз. 51% от запитаните одобряват собствените им правителства да водят търговски преговори с останалите части на света.

Разликата между Европейски съюз, Шенген пространство и Европейско икономическо пространство

Евробараметър: българите са най-малко заинтересовани от проблемите на ЕС

посланик
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Новият български посланик в Мадрид връчи акредитивните си писма на крал Фелипе VI (видео)

21/01/2017 WORLD BG

Новият извънреден и пълномощен посланик на България в Кралство Испания Иван Кондов връчи акредитивните си писма на испанския крал Фелипе VI на официална церемония в кралския дворец. Иван Кондов е бил назначен на този пост Последни

дрогираната бългрка
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Затвор за дрогираната българка, която уби с колата си 3-ма души на остров Майорка

30/12/2016 WORLD BG

На 16 април 2016 година около 17 часа 24 годишната Ива Емилова Якимова шофира със 170 км/час и без шофьорска книжка автомобил БМВ кабриолет по магистралата Палма-Андрач (Ma-1) където ограничението е 120 км/час. Последвалите разследвания Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Имат ли еднакви права испанците и българите, живеещи в Испания

07/04/2017 WORLD BG

Много хора се питат дали постоянно пребиваващите българи в Испания имат еднакви права с испанците. Отговорът е: разбира се, че не!. След влизането на България в Европейския съюз през 2007 година, Испания премахна прочутите „резиденции” Последни

Be the first to comment

Вашият коментар