Увеличава се доверието на гражданите в ЕС

Увеличава се доверието на гражданите в ЕС. Това е заключението на изследователския център „Пю” във Вашингтон. Базирайки се на свое проучване, социолозите твърдят, че доверието на гражданите в Европейският съюз се е повишило с 18 пункта. Увеличението е в сравнение с данните от миналогодишното проучване, което се е провело след решението на англичаните да напуснат Общността.

Допитването е проведено в периода от началото на март до средата на април 2017 г. В него са взели участие 9935 души от Франция, Германия, Холандия, Великобритания, Испания, Италия, Полша, Гърция и Унгария. Тези държави представляват 80% от населението на ЕС и 84% от европейската икономика.

Интересното е, че доверието на гражданите в ЕС е нараснало и с 10 пункта при британците. Ако миналата година 44% от гражданите на острова са имали добро мнение за ЕС, то сега този процент е 54.

Най-слаб ентусиазъм за ЕС е констатиран при италианците и гърците.

Въпреки засилващите се търкания между националистически правителства на Полша и Унгария с Брюксел, техните граждани остават сред най-силните привърженици на ЕС съответно със 74% и 67% одобрение за съюза.

“Европейският съюз значително е подобрил имиджа си и публичното си одобрение на фона на неотдавнашния рязък спад”,
сочат социолозите от “Пю”, като отбелязват, че изминалото десетилетие се характеризира с цикъл от значителни амплитуди.

Макар че като цяло общото желание на гражданите за излизане от ЕС е ниско, много хора искат да демонстрират волята си на референдум. Най-висока подкрепа за излизане от Общността се забелязва в Гърция (35%) и Италия (35%), Франция (22%) и Швеция (22%). А на въпроса дали биха подкрепили референдум за членството в ЕС, между 42% и 65% от запитаните във всяка страна отговарят с “Да”.

Голяма част от европейските граждани смятат, че не Брюксел, а националните правителства, трябва да контролират миграцията от трети държави и в самия съюз. 51% от запитаните одобряват собствените им правителства да водят търговски преговори с останалите части на света.

Разликата между Европейски съюз, Шенген пространство и Европейско икономическо пространство

Евробараметър: българите са най-малко заинтересовани от проблемите на ЕС

Корупция в Европа
НАЧАЛО

Корупцията в европейските държави

18/12/2016 WORLD BG

Скандинавските страни отново се представят много силно по отношение на борбата с корупцията. Дания, Финландия и Швеция заемат местата в челната тройка, следвани от Холандия и Норвегия. Но въпреки тази класация и там, през 2015 година, Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Популярният дюнер може да бъде забранен в Европейкия съюз

02/12/2017 WORLD BG

Популярният дюнер може да бъде забранен в Европейския съюз, тъй като Европейската комисия взе решение да се забрани съдържанието на фосфат в суровото замразено месо. От Комисията по здравните въпроси към Европейския парламент, са забравили Последни

БЪЛГАРИЯ

Законопроект лишава българите в чужбина от правото на гласуване

05/04/2017 WORLD BG

Министерството на правосъдието предлага промени в Закона за българското гражданство, с които ще се отнеме правото на българите в чужбина да гласуват на изборите в България. Публикуваните за обществено обсъждане изменения в Изборния кодекс предвиждат Последни

Leave a Reply