Увеличава се доверието на гражданите в ЕС

Увеличава се доверието на гражданите в ЕС. Това е заключението на изследователския център „Пю” във Вашингтон. Базирайки се на свое проучване, социолозите твърдят, че доверието на гражданите в Европейският съюз се е повишило с 18 пункта. Увеличението е в сравнение с данните от миналогодишното проучване, което се е провело след решението на англичаните да напуснат Общността.

Допитването е проведено в периода от началото на март до средата на април 2017 г. В него са взели участие 9935 души от Франция, Германия, Холандия, Великобритания, Испания, Италия, Полша, Гърция и Унгария. Тези държави представляват 80% от населението на ЕС и 84% от европейската икономика.

Интересното е, че доверието на гражданите в ЕС е нараснало и с 10 пункта при британците. Ако миналата година 44% от гражданите на острова са имали добро мнение за ЕС, то сега този процент е 54.

Най-слаб ентусиазъм за ЕС е констатиран при италианците и гърците.

Въпреки засилващите се търкания между националистически правителства на Полша и Унгария с Брюксел, техните граждани остават сред най-силните привърженици на ЕС съответно със 74% и 67% одобрение за съюза.

“Европейският съюз значително е подобрил имиджа си и публичното си одобрение на фона на неотдавнашния рязък спад”,
сочат социолозите от “Пю”, като отбелязват, че изминалото десетилетие се характеризира с цикъл от значителни амплитуди.

Макар че като цяло общото желание на гражданите за излизане от ЕС е ниско, много хора искат да демонстрират волята си на референдум. Най-висока подкрепа за излизане от Общността се забелязва в Гърция (35%) и Италия (35%), Франция (22%) и Швеция (22%). А на въпроса дали биха подкрепили референдум за членството в ЕС, между 42% и 65% от запитаните във всяка страна отговарят с “Да”.

Голяма част от европейските граждани смятат, че не Брюксел, а националните правителства, трябва да контролират миграцията от трети държави и в самия съюз. 51% от запитаните одобряват собствените им правителства да водят търговски преговори с останалите части на света.

Разликата между Европейски съюз, Шенген пространство и Европейско икономическо пространство

Евробараметър: българите са най-малко заинтересовани от проблемите на ЕС

БЪЛГАРИЯ

Пренаселването с туристи в Испания ще пренасочи потока към България и други дестинации

11/08/2017 WORLD BG

Пренаселването с туристи в Испания ще пренасочи потока към България и други дестинации. Това е мнението на най-големият туристически оператор в света TUI Group. „Испания вече е препълнена. Дестинациите, които ще се възползват от ситуацията Последни

седмичната почивка
ЕВРОПЕЙСКО ПРАВО

Германия окончателно забрани седмичната почивка на професионалните шофьори да протича в кабината на камиона.

04/02/2017 WORLD BG

През октомври миналата година в парламента на Германия беше внесен законопроект , с който да се забрани седмичната почивка (45 часа) на професионалните шофьори да протича на борда на превозното средство. На 26 януари 2017 Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Ръчният багаж на Wizz Air става безплатен

19/07/2017 WORLD BG

Ръчният багаж на Wizz Air, който се качва в кабината на самолета, става безплатен. Тази новост ще влезе в сила за всички полети след 29 октомври 2017 г. В момента пътниците имат право безплатно да Последни

Leave a Reply