Испания издаде европейска заповед за задържане на Пучдемон и членовете на екипа му

Съдията от испанският Национален съд Кармен Ламела, която води делата срещу бившето каталунско правителство, е издала европейска заповед за задържане на уволнения каталунски премиер Карлес Пучдемон и останалите членове на екипа му, които са с него в Белгия и не се явиха в съда в четвъртък.

Съдия Ламела е издала два документа: единият е отправен към белгийската прокуратура за задържането на издирваните лица, а другият е международен, в случай, че те се намират на друго място.

И в двата документа се изтъкват причините, заради които лицата трябва да бъдат задържани: организиране на бунт, подстрекателство към размирици и разхищение на средства, неподчинение и неявяване в съда.

Белгийската Федерална прокуратура е получила европейската заповед за задържане на Карлес Пучдемон и членовете на екипа му снощи в 20:00 часа. Документите са пристигнали преведени и още днес ще бъдат разгледани, за да се определи колкото се може по-бързо съдия, който да вземе решение какво следва от тук нататък.

В същото време бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон заяви в интервю за белгийската телевизия RTBF, че е готов да се кандидатира отново за насрочените за 21 декември избори в автономната област, отбелязвайки, че може да го направи от всяка точка на света.

Пучдемон от Брюксел: Няма да се върна в Испания докато не ми гарантират справедлив процес

БЪЛГАРИЯ

Спешни мерки за по-бързото консулско обслужване на българите във Великобритания

12/06/2017 WORLD BG

Спешни мерки за по-бързото консулско обслужване на българските граждани във Великобритания. По разпореждане на заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, след разговор с министър-председателя Бойко Борисов, в консулската ни Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

15 години от въвеждането на еврото в Испания. Равносметката

26/12/2016 WORLD BG

В неделя, на 1 януари се навършват 15 години от въвеждането на еврото в Испания. Тогава билет за кино струваше 5,50 евро, сега е около 9 евро. Новата европейска валута влезе в обращение в Испания Последни

СВЯТ

„Ислямска държава“ пое отговорността за атентата в Манчестър. Властите знаят кой е извършителят

23/05/2017 WORLD BG

Терористичната групировка „Ислямска държава“ е потвърдила, че „войник на Халифата“ е поставил няколко бомби в британския град, където има голяма концентрация на християни. Те твърдят, че атаката е „Отмъщението на Божията религия“ и че тя Последни

Leave a Reply