Испания издаде европейска заповед за задържане на Пучдемон и членовете на екипа му

Съдията от испанският Национален съд Кармен Ламела, която води делата срещу бившето каталунско правителство, е издала европейска заповед за задържане на уволнения каталунски премиер Карлес Пучдемон и останалите членове на екипа му, които са с него в Белгия и не се явиха в съда в четвъртък.

Съдия Ламела е издала два документа: единият е отправен към белгийската прокуратура за задържането на издирваните лица, а другият е международен, в случай, че те се намират на друго място.

И в двата документа се изтъкват причините, заради които лицата трябва да бъдат задържани: организиране на бунт, подстрекателство към размирици и разхищение на средства, неподчинение и неявяване в съда.

Белгийската Федерална прокуратура е получила европейската заповед за задържане на Карлес Пучдемон и членовете на екипа му снощи в 20:00 часа. Документите са пристигнали преведени и още днес ще бъдат разгледани, за да се определи колкото се може по-бързо съдия, който да вземе решение какво следва от тук нататък.

В същото време бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон заяви в интервю за белгийската телевизия RTBF, че е готов да се кандидатира отново за насрочените за 21 декември избори в автономната област, отбелязвайки, че може да го направи от всяка точка на света.

Пучдемон от Брюксел: Няма да се върна в Испания докато не ми гарантират справедлив процес

Be the first to comment

Вашият коментар