Испания издаде европейска заповед за задържане на Пучдемон и членовете на екипа му

Съдията от испанският Национален съд Кармен Ламела, която води делата срещу бившето каталунско правителство, е издала европейска заповед за задържане на уволнения каталунски премиер Карлес Пучдемон и останалите членове на екипа му, които са с него в Белгия и не се явиха в съда в четвъртък.

Съдия Ламела е издала два документа: единият е отправен към белгийската прокуратура за задържането на издирваните лица, а другият е международен, в случай, че те се намират на друго място.

И в двата документа се изтъкват причините, заради които лицата трябва да бъдат задържани: организиране на бунт, подстрекателство към размирици и разхищение на средства, неподчинение и неявяване в съда.

Белгийската Федерална прокуратура е получила европейската заповед за задържане на Карлес Пучдемон и членовете на екипа му снощи в 20:00 часа. Документите са пристигнали преведени и още днес ще бъдат разгледани, за да се определи колкото се може по-бързо съдия, който да вземе решение какво следва от тук нататък.

В същото време бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон заяви в интервю за белгийската телевизия RTBF, че е готов да се кандидатира отново за насрочените за 21 декември избори в автономната област, отбелязвайки, че може да го направи от всяка точка на света.

Пучдемон от Брюксел: Няма да се върна в Испания докато не ми гарантират справедлив процес

БЪЛГАРИЯ

131 години от началото на Сръбско- българската война

14/11/2016 WORLD BG

Сръбско-българската война започва на 14 ноември (2 ноември стар стил) 1885 г., когато Сърбия, недоволна от осъщественото Съединение на Княжество България с Източна Румелия, обявява война на България. Българската победа в тази кратка война, наричана Последни

НАЧАЛО

Престрелка в центъра на Париж. Двама полицаи са убити

20/04/2017 WORLD BG

При престрелка в центъра на Париж има убит полицай, а друг е бил тежко ранен. Той е бил уцелен в главата и по- късно е починал. Около 21 часа местно време към двамата патрулиращи полицаи Последни

СВЯТ

Силно земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер е разтърсило Егейско море и се е усетило дори в София

12/06/2017 WORLD BG

Европейският сеизмологичен център съобщи за силно земетресение в Егейско море. Епицентърът е бил на дълбочина от 10 км. на 16 км южно от град Пломарион, Гърция и на 85 км северозападно от Измир, Турция. Граждани, Последни

Be the first to comment

Вашият коментар