Испания издаде европейска заповед за задържане на Пучдемон и членовете на екипа му

Съдията от испанският Национален съд Кармен Ламела, която води делата срещу бившето каталунско правителство, е издала европейска заповед за задържане на уволнения каталунски премиер Карлес Пучдемон и останалите членове на екипа му, които са с него в Белгия и не се явиха в съда в четвъртък.

Съдия Ламела е издала два документа: единият е отправен към белгийската прокуратура за задържането на издирваните лица, а другият е международен, в случай, че те се намират на друго място.

И в двата документа се изтъкват причините, заради които лицата трябва да бъдат задържани: организиране на бунт, подстрекателство към размирици и разхищение на средства, неподчинение и неявяване в съда.

Белгийската Федерална прокуратура е получила европейската заповед за задържане на Карлес Пучдемон и членовете на екипа му снощи в 20:00 часа. Документите са пристигнали преведени и още днес ще бъдат разгледани, за да се определи колкото се може по-бързо съдия, който да вземе решение какво следва от тук нататък.

В същото време бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон заяви в интервю за белгийската телевизия RTBF, че е готов да се кандидатира отново за насрочените за 21 декември избори в автономната област, отбелязвайки, че може да го направи от всяка точка на света.

Пучдемон от Брюксел: Няма да се върна в Испания докато не ми гарантират справедлив процес

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания отново се превръща в една от най-предпочитаните държави за имигриране

02/07/2017 WORLD BG

Испания отново се превръща в една от най-предпочитаните държави за имигриране. Освен с екзотика и топлина, с безбройни плажове, прекрасни паркове, умело съхранени старини и богата културна история, които привличат туристите, Испания е държавата, към Последни

БЪЛГАРИЯ

Днес първият български сателит ще бъде изстрелян към Космоса

19/06/2017 WORLD BG

Първият български сателит BulgariaSat-1 днес ще бъде изведен в Космоса. В 21:10 часа българско време от военновъздушната база Кейп Канаверъл в щата Флорида, САЩ ще дадат зелена светлина за излитане на ракетата Falcon-9. Това е Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания е на първо място в света по брой на баровете на глава от населението

13/12/2016 WORLD BG

След години на съкращения на разходите в сферата на хотелиерството, последните данни отразяват започналата положителна тенденция в ръста на броя на баровете в Испания. Според данни на агенция Nielsen увеличението е с 3,6% за 2015 Последни

Leave a Reply