Испания ще бойкотира срещата на европейските лидери в София

Испания ще бойкотира срещата на европейските лидери в София. Това е информационната среща, която ще се проведе през месец май 2018 г. и е организирана от България. На тази среща на върха между лидерите на ЕС и на Западните Балкани, ще се обсъжда ситуацията в региона и се очаква да се приеме съвместна декларация.

Според испанския вестник El Pais
причината за бойкота не е външната политика на ЕС“, а това, че Мадрид не иска името и подписът на премиера Мариано Рахой да бъдат в същия документ, на същото ниво с тези на косовския лидер. Испания вече е наложила вето върху черновата на съвместната декларация, която ще бъде публикувана по време на срещата.

Испания никога не е признавала и не смята да признава независимостта на Косово, е заявил говорителят на правителството Иниго Мендес де Виго след последното заседание на Министерския съвет Южно-европейската страна сред петте държави, членки на ЕС, които не признават Косово за независима държава. Това са Гърция, Кипър, Румъния и Словакия.

Според вестник El Pais информацията е потвърдена от няколко дипломатически източници и че Рахой най-вероятно ще напусне срещата в София преди да пристигнат представителите на Сърбия, Черна гора, Албания, Македония, Босна и Херцеговина и Косово.

Марияно Рахой ще присъства само на първия ден, по време на неофициалната вечеря с другите лидери на страните членки и след това ще се върне в Испания.

Испания изгони посланика на Венецуела в Мадрид

Испания изгони посланика на Северна Корея

НАЧАЛО

Кой е най-старият град в света

23/03/2017 WORLD BG

Най-старият град в света се казва Йерихон и се намира на територията на Палестинската национална власт (PNA) на Западния бряг на река Йордан. Йерихон е основан през 9 000 година пр.Хр. и е най- старият Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

430 евро на месец за всички безработни младежи в Испания

16/06/2017 WORLD BG

Вчера министърът на заетостта и социалното осигуряване на Испания Фатима Банйес обяви, че ще бъдат отпускани по 430 евро на месец за всеки безработен младеж. За целта кандидатите, които нито учат, нито работят, ще трябва Последни

двама българи, експлоатирали няколко
КРИМИНАЛНИ

Арестувани са 9 български граждани в 3 акции на испанската полиция

24/03/2017 WORLD BG

Периода е 10-17 март 2017 година. Арестувани са 9 български граждани в 3 акции на испанската полиция. 1. Испанската полиция е арестувала в град Албасете двама български граждани при опит за грабеж. На 10 март Последни

Be the first to comment

Вашият коментар