Испания ще бойкотира срещата на европейските лидери в София

Испания ще бойкотира срещата на европейските лидери в София. Това е информационната среща, която ще се проведе през месец май 2018 г. и е организирана от България. На тази среща на върха между лидерите на ЕС и на Западните Балкани, ще се обсъжда ситуацията в региона и се очаква да се приеме съвместна декларация.

Според испанския вестник El Pais
причината за бойкота не е външната политика на ЕС“, а това, че Мадрид не иска името и подписът на премиера Мариано Рахой да бъдат в същия документ, на същото ниво с тези на косовския лидер. Испания вече е наложила вето върху черновата на съвместната декларация, която ще бъде публикувана по време на срещата.

Испания никога не е признавала и не смята да признава независимостта на Косово, е заявил говорителят на правителството Иниго Мендес де Виго след последното заседание на Министерския съвет Южно-европейската страна сред петте държави, членки на ЕС, които не признават Косово за независима държава. Това са Гърция, Кипър, Румъния и Словакия.

Според вестник El Pais информацията е потвърдена от няколко дипломатически източници и че Рахой най-вероятно ще напусне срещата в София преди да пристигнат представителите на Сърбия, Черна гора, Албания, Македония, Босна и Херцеговина и Косово.

Марияно Рахой ще присъства само на първия ден, по време на неофициалната вечеря с другите лидери на страните членки и след това ще се върне в Испания.

Испания изгони посланика на Венецуела в Мадрид

Испания изгони посланика на Северна Корея

2016
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Мариано Рахой: „2016 бе година на несигурност и политически вълнения в Испания“

30/12/2016 WORLD BG

Премиерът Мариано Рахой направи оценка на 2016 година и я определи като „година на несигурност“. Въпреки това са извършени икономически реформи, които са довели до подобряване на ситуацията и благодарение на здравия разум, който попречи Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

1 893 бензиностанции в Испания продават дизел на цена под 1 €

03/07/2017 WORLD BG

1.893 бензиностанции в Испания продават дизел на цена под 1 €. Те представляват 19% от общия брой бензиностанции на полуострова и Балеарските острови. Извън тази статистика остават бензиностанциите на Канарските острови заради специалните данъчни облекчения Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанската полиция предупреждава за нова телефонна измама

15/12/2016 WORLD BG

Националната полиция е публикувала на профила си във Facebook съобщение, с което предупреждава гражданите за нова телефонна измама- жертвата получава обаждане от телефон със скрит номер. След като отговорите на обаждането глас Ви информира, че Последни

Be the first to comment

Вашият коментар