ЕС вече изцяло подкрепя Испания в борбата за връщането на Гибралтар

Двойна победа за правителството на Мариано Рахой в стратегията за водене на преговори за BREXIT. Европейските лидери обявиха в петък, че не само отхвърлят специалния статут на Гибралтар, но и предоставят на Испания правото на вето върху всяко решение относно бъдещите отношения между Европейския съюз и територията, включително и по отношение на границата.

„След като Великобритания напусне ЕС никакво споразумение между общността и Англия относно Гибралтар не може да бъде прилагано без предварителната договореност между Кралство Испания и Обединеното кралство“,

заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Това е записано като параграф 22 в новия документ, състоящ се от девет страници, който определя стратегията на 27-те членки на ЕС в разговорите с Лондон.

Ако до сега ЕС поддържаше неутрална позиция в конфликта между Испания и Великобритания относно суверенитета на Гибралтар, сега вече заема страната на Мадрид.

„Нищо не се е променило. В преговорите за BREXIT участва един съюз от 27 страни, в който вече членува само едната страна в спора. Границата между Испания и Гибралтар остава извън преговорите за BREXIT, но ще трябва да бъде решен чрез последващо споразумение между Мадрид и Лондон „,

заявява старши европейски служител.

Документът, определящ европейската стратегия за предстоящите преговори за BREXIT ще бъде одобрена от държавните и правителствени ръководители на 27-те на извънредната среща на върха, планирана за 29 април 2019 година. Но Туск вече се е консултирал с всички държави, така че е много вероятно да бъде одобрена без промяна по отношение на Гибралтар, именно защото Лондон не участва в това заседание.

След като станаха ясни резултатите от референдума за BREXIT, правителството на Гибралтар, начело с Фабиан Пикардо поиска специален статут на колонията на територията на ЕС, за да не се затворят границите и да се осигури достъп до единния пазар и финансовите услуги. Още в самото начало Испания отхвърли това искане и даде да се разбере, че Гибралтар ще остане извън ЕС след BREXIT. Интересното е, че британският министър-председател Тереза Мей не споменава нищо за колонията в писмото, изпратено до Брюксел в сряда, което предполага, че обратното броене за разделяне от Обединеното кралство е започнало.

Министърът на външните работи на Испания, Алфонсо Дастис каза, че бъдещето на Гибралтар след BREXIT трябва да бъде договорено директно между Мадрид и Лондон.

„Гибралтар го чака несигурно бъдеще”,

признава в свой доклад Камарата на лордовете.

В резултат на BREXIT Гибралтар ще понесе значителни икономически последици особено във финансовия сектор. На референдума за излизането на Великобритания от ЕС 95,6% от жителите на Гибралтар гласуваха за оставане в общността.

За разлика от Гибралтар, ЕС смята да даде специален статут на границата между Северна Ирландия и Република Ирландия. В директивите за преговори се призовава за гъвкави и творчески решения, за да се избегнат трудностите при преминаване на границата, които, обаче, трябва задължително да са съобразени със законите на Съюза.

Както се очакваше насоките за стратегията за BREXIT, представени от Туск предполагат тежки преговори.

„Преговорите са на път да започнат, те ще бъдат трудни, сложни и дори конфликтивни. Няма начин това да бъде избегнато. Обаче 27-те от ЕС няма да заложат на наказателния подход. Самият BREXIT, сам по себе си, е достатъчно наказателен“

заяви президентът на Европейския съвет.

На първо място в споразумението за раздялата с Лондон ЕС ще иска веднага да се реши статута на европейските имигранти на острова и Великобритания да плати 60 милиарда евро. Само след като се постигне необходимия напредък по тези въпроси, Брюксел ще се съгласи да започнат преговорите за евентуален пакт за бъдеща свободна търговия с Обединеното кралство.

Европейските лидери са категорични, че Великобритания ще понесе сериозни загуби след BREXIT.

„Една трета страна, след като няма същите задължения като останалите членове на съюза, не може да претендира за същите права и не може да се облагодетелства от същите блага“,

се казва в доклада.

Туск даже предупреди Лондон да не се опитва да прилага тактиката „разделяй и владей“.

„Съюзът ще се фокусира върху преговорите с единни позиции (…) За да не се подкопае позицията на Съюза, няма да има отделни преговори между държавите-членки и Обединеното кралство,“

пише в насоките.

И накрая: 27-те разбират, че трябва да има двугодишен преходен период за адаптиране както маркира член 50 от Лисабоснкия договор, но подчертават, че по време на този период Обединеното кралство по никакъв начин не може да спре да плаща членския си внос към бюджета на ЕС, както и не може да ограничи европейската имиграция към острова.

За първи път вече е посочено в писмен вид, че датата на BREXIT ще бъде 29 март 2019 г. ЕС се ангажира да работи усилено, за да приключи успешно развода си с Лондон. но също така ще бъде готов да се справи с каквато и да е ситуация, при която преговорите се провалят.

Испания ще блокира летището в Гибралтар

Испанец преплува протока “Гибралтар”

Be the first to comment

Вашият коментар