ЕС е похарчил за отбрана през 2016 година 206,1 милиарда евро

Общата сума, които страните членки на ЕС са изразходвали за отбрана през 2016 година възлиза на 206.1 милиарда евро, срещу 199 милиарда през 2012 г. Изнесените данни са плод на съвместното сътрудничество между Международния институт за стратегически изследвания (IISS) и Международния институт за мирни изследвания в Стокхолм (SIPRI).

Президентът на САЩ Доналд Тръмп настоя европейските членове на НАТО да увеличат разходите за отбрана до 2% от БВП.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви вчера, че положението със сигурността в днешно време изисква от страните на ЕС да увеличат разходите за отбрана, но това не трябва да става за сметка на средствата за борбата с изменението на климата или за подпомагане на развиващите се страни.

По данни на експертите най-голям дял от общата сума за разходите за отбрана се пада на Западна Европа – 139.7 милиарда евро (Австрия, Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Люксембург, Нидерландия). За южните европейски страни сумата е 38.7 милиарда евро (Хърватска, Кипър, Гърция, Италия, Малта, Португалия, Словения, Испания). За източна Европа е 14,9 милиарда евро (България, Чешката република, Унгария, Полша, Румъния, Словакия ), а за северните страни е 12,8 милиарда евро (Дания, Естония, Финландия, Латвия, Литва, Швеция.

На срещата на върха на НАТО през 2014 г., проведена в Уелс се е взело решение в следващите 10 години да започне постепенно увеличаване на разходите за отбрана до достигане на 2% от БВП, препоръчани на всяка страна при влизането ѝ в Северноатлантическия алианс. Според данни на НАТО само пет от 28-те страни-членки на алианса спазват тези препоръки и това са САЩ, Обединеното кралство, Полша, Гърция и Естония.

Постоянно пребиваване в държава от Европейския съюз

10 години от влизането на България в Европейския съюз

ОБЩЕСТВО

Престрелка пред катедралата Нотр Дам в Париж

06/06/2017 WORLD BG

Престрелка пред катедралата Нотр Дам в Париж. ВВС съобщава, че мъж е нападнал и ударил с чук по главата полицай пред катедралата „Нотр Дам“ в Париж. Полицията във Франция е потвърдила, че пред катедралата „Нотр Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Важна промяна при легализирането на документи от чужбина

22/11/2017 WORLD BG

Българското правителство въвежда важна промяна при легализирането на документи от чужбина. Министерският съвет прие промени в Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа, и въз основа на това, вече всички нотариуси Последни

Be the first to comment

Вашият коментар