ЕС обяви за незаконни телефоните, които започват с 902 в Испания и с 0180 в Германия

Съдът на Европейския съюз излезе с решение, че цената на един разговор към телефон за услуги не трябва да надвишава цената на стандартен разговор. Става въпрос за номера, които имат допълнителни такси за сметка на клиентите, като започващите с 902 в Испания и 0180 в Германия.

Решението, публикувано от Върховния съд на общността в четвъртък, се базира на Европейска директива, която изисква от държавите-членки да гарантират, че при телефонните разговори клиентите няма да плащат повече от основната ставка.

„Директивата обаче не дефинира понятието“ основна ставка „,

се казва в решението на Съда на Европейския съюз.

За това съдът постанови, че основната ставка трябва да бъде „цената на един разговор към стационарен телефон или стандартен мобилен телефон”.

„Ако търговците предоставят на клиентите си телефонни номера за комуникация, които имат по- високи цени от стандартните цени, много от потребителите могат да се разубедят да използват горещата линия, за да предприемат каквито и да било стъпки по отношение на гаранцията или връщане на закупената стока“, се казва в текста.

Делото е заведено въз основа на жалба от сдружение срещу нелоялните търговски практики на компанията Comtech в Германия, чиито телефонен номер за услуги е започвал с префикс 0180. Тези телефони, както и телефоните в Испания, които започват с 902 имат доста по- високи тарифи от цената на един градски разговор.

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанската полиция е задържала българи за убийството на италианец

14/07/2017 WORLD BG

Испанската полиция е задържала българи за убийството на италианец. Те са сред 14-те души задържани в процеса на разследването на престъпление, извършено в град Орихуела, област Мурсия. На 25 януари 2016 г. четирима души са Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Кандидат-студентските изпити (матура) в испанското образование

27/01/2018 WORLD BG

Подробностите по провеждането на кандидат-студентските изпити (матура) в испанското образование се уточняват всяка година. Във връзка с това Министерството на Образованието, културата и спорта вече публикува в испанския Държавен вестник (BOE) наредбата за провеждането на Последни

ОБЩЕСТВО

Германски министър предложи някои мюсюлмански празници да станат официално неработни дни

15/10/2017 WORLD BG

Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер предложи някои мюсюлмански празници да станат официално неработни дни в Германия, предаде Франс прес. Идеята е на някои места в Германия, където живеят много мюсюлмани да се Последни

Leave a Reply