ЕС обяви за незаконни телефоните, които започват с 902 в Испания и с 0180 в Германия

Съдът на Европейския съюз излезе с решение, че цената на един разговор към телефон за услуги не трябва да надвишава цената на стандартен разговор. Става въпрос за номера, които имат допълнителни такси за сметка на клиентите, като започващите с 902 в Испания и 0180 в Германия.

Решението, публикувано от Върховния съд на общността в четвъртък, се базира на Европейска директива, която изисква от държавите-членки да гарантират, че при телефонните разговори клиентите няма да плащат повече от основната ставка.

„Директивата обаче не дефинира понятието“ основна ставка „,

се казва в решението на Съда на Европейския съюз.

За това съдът постанови, че основната ставка трябва да бъде „цената на един разговор към стационарен телефон или стандартен мобилен телефон”.

„Ако търговците предоставят на клиентите си телефонни номера за комуникация, които имат по- високи цени от стандартните цени, много от потребителите могат да се разубедят да използват горещата линия, за да предприемат каквито и да било стъпки по отношение на гаранцията или връщане на закупената стока“, се казва в текста.

Делото е заведено въз основа на жалба от сдружение срещу нелоялните търговски практики на компанията Comtech в Германия, чиито телефонен номер за услуги е започвал с префикс 0180. Тези телефони, както и телефоните в Испания, които започват с 902 имат доста по- високи тарифи от цената на един градски разговор.

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Обявиха независимостта на Каталуния

27/10/2017 WORLD BG

Регионалният автономен парламент обяви независимостта на Каталуния и я провъзгласи за суверена държава-Република Каталуния. Решението беше взето с тайно гласуване. От 135 членния Парламент 70 депутата са подкрепиха инициативата, 10 бяха против и двама-въздържали се. Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Ново улеснение за издаването на българските лични документи

18/10/2017 WORLD BG

Ново улеснение за издаването на българските лични документи се въвежда след като правителството одобри промени в Правилника за издаване на българските лични документи. Идеята на промяната е да бъде намалена административната тежест за гражданите. Свързани

ОБЩЕСТВО

Роналдо пристигна в Сингапур за среща със собственика на ФК „Валенсия”

21/07/2017 WORLD BG

Роналдо пристигна в Сингапур. Днес футболистът на „Реал Мадрид” Кристиано Роналдо ще бъде специален гост в дома на собственика на ФК „Валенсия”. Сингапурският вестник The Straits Times съобщава, че визитата е по повод раждането на Последни

Be the first to comment

Вашият коментар