ЕС обяви за незаконни телефоните, които започват с 902 в Испания и с 0180 в Германия

Съдът на Европейския съюз излезе с решение, че цената на един разговор към телефон за услуги не трябва да надвишава цената на стандартен разговор. Става въпрос за номера, които имат допълнителни такси за сметка на клиентите, като започващите с 902 в Испания и 0180 в Германия.

Решението, публикувано от Върховния съд на общността в четвъртък, се базира на Европейска директива, която изисква от държавите-членки да гарантират, че при телефонните разговори клиентите няма да плащат повече от основната ставка.

„Директивата обаче не дефинира понятието“ основна ставка „,

се казва в решението на Съда на Европейския съюз.

За това съдът постанови, че основната ставка трябва да бъде „цената на един разговор към стационарен телефон или стандартен мобилен телефон”.

„Ако търговците предоставят на клиентите си телефонни номера за комуникация, които имат по- високи цени от стандартните цени, много от потребителите могат да се разубедят да използват горещата линия, за да предприемат каквито и да било стъпки по отношение на гаранцията или връщане на закупената стока“, се казва в текста.

Делото е заведено въз основа на жалба от сдружение срещу нелоялните търговски практики на компанията Comtech в Германия, чиито телефонен номер за услуги е започвал с префикс 0180. Тези телефони, както и телефоните в Испания, които започват с 902 имат доста по- високи тарифи от цената на един градски разговор.

ОБЩЕСТВО

„Добре дошли” на български не е същото като „Добре дошли“ по български

08/05/2017 WORLD BG

„Добре дошли“ на български не е същото като „Добре дошли“ по български. Това е една истинска история за прочутото българско „гостоприемство“, разказана в първо лице. Кацам вчера на летище София. Тъй като съм без багаж, Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Жилище под наем в Испания- какво, по закон, трябва да плаща наемателя и какво наемодателя

11/11/2016 WORLD BG

Жилище под наем в Испания- какво, по закон, трябва да плаща наемателя и какво наемодателя. Внимателното прочитане на договора за наем, преди подписването, е много важен момент защото само написаното там ще има значение в Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания: Започва наказателна процедура срещу 220 000 души за неправомерно получени обезщетения за безработица и помощи

19/05/2017 WORLD BG

В програмата за борбата с измамите с обезщетения за безработица и помощи (PARO y subsidios) влизат 220 000 души, които са измамили държавата с над 1, 9 милиарда евро. Министерството на заетостта и социалното осигуряване Последни

Be the first to comment

Вашият коментар