Жилище под наем в Испания- какво, по закон, трябва да плаща наемателя и какво наемодателя

Жилище под наем в Испания- какво, по закон, трябва да плаща наемателя и какво наемодателя.

Внимателното прочитане на договора за наем преди подписването е много важен момент защото само написано там ще има значениемв бъдеще. Законът налага много правила, но те се прилагат само в случаите когато в договора не е упоменато нещо друго.

Ако в договора за наем не е посочено нещо друго, по закон разходите по поддръжката на жилището се разпределят както следва:

Собсвеник:
– Плаща данъка на жилището (IBI)
– Сметките на входа
– Таксите за боклук
– Застраховката на жилището
– Застраховките за поддръжка

Наемател:
– плаща всички консумативи

Ако нещо се счупи:

Наемател:

– плаща щетите, причинени на жилището по негова вина или по вина на гостите му. За да се избегне изненадата в тези ситуации е добре да се направи застраховка. Също така наемателят се грижи за малките ремонти, свързани с ежедневна употреба на жилището: смяна на крушка…

Собственик:

– поема разходите при аварията на електроуредите: пералня, бойлер и т.н.
Ако повредата е малка ( например смяна на филтър …) или ако се докаже, че е по вина на наемателя, собственикът на жилището не е длъжен да поема разходите.

Около отговорностите, свързани с помещенията под наем възникват и най-различни въпроси. Някои от тях са напълно ясни: например: наемателят е отговорен и трябва да понесе последствията ако има подадена жалба за вдигане на шум. Други са по- сложни- например едно наводнение- то може да е по вина на наемателя, може да е по вина на спукана тръба вътре в жилището или спукана тръба в общите части. В първия случай наемателя ще бъде отговорен, собственикът във втория и в третия всички комшии.

Държавни и автономни помощи за наем на жилище в Испания

Leave a Reply