Задържаха българин в Австрия за връзки с терористичната групировка „Ислямска държава”

Задържаха българин в Австрия

Задържаха българин в Австрия за връзки с терористичната групировка „Ислямска държава”.

Австрийската полиция е арестувала общо 14 души, за които се твърди, че са свързани с терористичната групировка „Ислямска държава“ . В полицейската операция са участвали стотици полицаи и командоси от специалните части.

Операцията, в която са участвали около 800 полицая и командоси от специалните части е била проведена рано сутринта на 26 януари в столицата Виена и в разположения на 200 километра на юг от нея град Грац.

Задържаните са трима австрийски граждани от чужд произход, двама босненци, един сириец, един българин и един македонец. Всички задържани са на възраст между 21 и 49 години.

Срещу тези осем души, четирима от които са били арестувани във Виена, а останалите в Грац, е имало издадена от прокуратурата заповед за арест. По време на операцията са задържани още шест други лица от балкански произход, чиято националност не се съобщава.

От шестте допълнително задържани, три са жени и поне две от тях са съпруги на някои от другите задържани.

Претърсени са жилища в различни части на Виена и Грац, както и по един молитвен дом в двата града. Прокуратурата в Грац се въздържа от повече информация.

Според Кристиян Пилнасек, говорител на прокуратурата, задържаните са обвинени за принадлежност към терористична организация, чиято цел е да разруши държавната власт и да се създаде теокрация.

Акцията е следствие на ареста миналата седмица на 18-годишен австрийски гражданин с албански произход, за когото се предполага, че е подготвял атентат във виенското метро. В тази връзка имаше и арест в Германия, където 21-годишен мъж е заподозрян за контакти с „Ислямска държава“ и за съучастник на арестувания във Виена младеж.

Според данни на австрийските власти към юли 2016 г., 287 души в страната се смятат за потенциални атентатори.

Трагедията в Берлин е атентат, Ислямска държава пое отговорността

Задържани са седем българина в Испания- шест мъже и една жена

Българин се е опитал да наръга с голяма ножица трима испански полицаи

Арестувани са седем българи за трафик на имигранти от Испания към Великобритания (видео)

ispansko grajdanstvo
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Сертификат за удостоверяване на самоличността при смяната на NIE с DNI

15/11/2016 WORLD BG

Сертификат за удостоверяване на самоличността при смяната на NIE с DNI. Статията касае българските граждани, придобили испанска националност. Сертификат за удостоверяване на самоличността (certificado de concordancia) се издава когато е необходимо да се докаже, че Последни

САЩ РУСИЯ
БЪЛГАРИЯ

Русия заплашва САЩ ако ѝ бъдат наложени нови икономически санкции

29/12/2016 WORLD BG

Русия обеща да предприеме ответни мерки срещу Вашингтон, ако ѝ бъдат наложени нови икономически санкции, предаде Ройтерс. Американският сенатор Линдзи Греъм заяви, че Русия и президентът Владимир Путин могат да очакват тежки санкции след кибер Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Отпадат допълнителните такси за плащане с банкови карти в ЕС

18/01/2018 WORLD BG

Отпадат допълнителните такси за плащане с банкови карти в ЕС. От този месец влиза в сила Евродиректива, която забранява допълнителното таксуване при плащане с дебитни или кредитни карти в рамките на Европейския съюз. Това означава, Последни

Be the first to comment

Вашият коментар