Законопроект лишава българите в чужбина от правото на гласуване

Министерството на правосъдието предлага промени в Закона за българското гражданство, с които ще се отнеме правото на българите в чужбина да гласуват на изборите в България. Публикуваните за обществено обсъждане изменения в Изборния кодекс предвиждат право на глас в изборите за народни представители и за държавен глава да имат само българските граждани, които са живели през последните три месеца на територията на страната, т.е. да е на лице т.нар. уседналост.

До момента България изискваше да има уседналост само при гласуването на местни и европейски избори, тъй като по конституция тяхното провеждане се урежда със специален закон. Начина на провеждане на другите два вида избори- За Народно събрание и за президент, е строго определено от българската конституция, според която нямат право да участват в изборите само „..поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода…”

Ако предлаганият законопроект бъде разгледан и приет от новоизбраното 44 Народно събрание , то всички българи, живеещи в чужбина, които имат постоянен адрес извън България ще бъдат лишени от правото да гласуват на изборите в родината.

От Министерството на правосъдието не посочват кой е авторът на промените, но според неофициални информации тези промени са предложени от президента Румен Радев на заседание в началото на миналата седмица, веднага след изборите. По конституция държавният глава няма право на законодателна инициатива, а и новият парламент няма никакво задължение да разглежда каквито и да е законодателни промени на служебното правителство.

Симеон Сакскобурготски предлага българите в чужбина да гласуват по пощата

Българите в чужбина са изпратили над 1,4 млрд. лева на роднините си в България през 2016 г.

Българите, които работят в чужбина вече са повече от тези в България

Be the first to comment

Вашият коментар