Откриване на избирателни секции в чужбина за парламентарни избори 2017- отново само след предварително подадени заявления за гласуване

Откриване на избирателни секции в чужбина само след подадени 60 заявления за гласуване.

Централната избирателна комисия публикува днес РЕШЕНИЕ № 4126-НС от 26.01.2017 за условията за провеждането на предсрочните парламентарни избори на България, насрочени за 26.03.2017 г. от президента Румен Радев.

Българските граждани, живеещи зад граница, които желаят да гласуват на тези избори ще могат да го направят в дипломатическите и консулските представителства на Р.България по света, където автоматично ще бъдат отворени избирателни секции. Не е е нужно предварително записване за гласуване в тези секции, въпреки че ако гражданите го направят ще си спестят времето за попълване на декларацията преди гласуването, както и записването на личните им данни в списъка на гласувалите.

За откриването на избирателни секции извън дипломатическите представителства на Р.България, обаче, ще са нужни 60 заявления, които се подават за определяне на броя на избирателните секции в местата в съответната държава и за съставяне на списъците по чл. 31, ал.1 от ИК за изборите за народни представители:

1. Заявлението за гласуване извън страната може да бъде подадено чрез писмено заявление по образец ( Приложение Nº 21 от изборните книжа). Писменото заявление следва да бъде подписано саморъчно и подадено лично или изпратено по пощата чрез писмо до дипломатическото или консулското представителство на Република България . В едно писмо може да има повече от едно заявление, но във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице. Изпратените чрез куриерска услуга заявления в писмо се считат за изпратени „по пощата чрез писмо“. Изпратените по електронна поща сканирани заявления НЕ се считат за изпратени „по пощата чрез писмо“.

2. Заявлението може да се подаде по електронен път чрез официалната интернет страница на ЦИК (за момента тази опция все още не е активна).

Срокът за подаване на заявленията за гласуване извън страната ще бъде до до 28 февруари 2017 г. !!!

Подаденото заявление не обвързва със задължение за гласуване, а служи предимно за отваряне на нова изборна секция. То е израз на солидарност и подкрепа, тъй като дава шанс на сънародниците ни, които искат да гласуват, да го направят в удобно за тях място. Освен това не обвързва да се гласува на посоченото място – лицето може да упражни правото си на глас в която и да е друга секция, в която и да е друга държава в чужбина.

Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на Република България отправят покана за съдействие към организации на българските граждани извън страната. Организациите може да подпомагат дейността по подготовката и организацията на изборите извън страната, осигуряват контакти с местната администрация, подходяща зала за произвеждане на изборите, избирателни кутии, кабини за гласуване, скенер, мобилен интернет и друга техника.

Организациите на българските граждани в съответното място на територията на държавата могат да правят предложение за местоположението на избирателните секции до ръководителите на дипломатическите и консулските представителства. Предложението се прави не по-късно от 25 дни преди изборния ден (28 февруари 2017 г.).

Централната избирателна комисия не по-късно от 21 дни преди изборния ден (4 март 2017 г.) определя местата в държавите, в които ще се образуват избирателни секции извън страната, и броя на избирателните секции във всяко място.

Избирателните секции се образуват със заповед от ръководителите на дипломатическите или консулските представителства не по-късно от 18 дни преди изборния ден (7 март 2017 г.) въз основа на решението на Централната избирателна комисия по т. 27. В заповедта се посочва местоположението на избирателните секции по места.

Румен Радев положи клетва пред Народното събрание (видео)

Румен Радев е най-одобрявания политик в България

Състав на служебното правителство на България

Be the first to comment

Вашият коментар