Българите в чужбина проявяват все по-голям интерес към завръщане в родината

Българите в чужбина проявяват все по-голям интерес към завръщане в родината- това е заключението на организаторите на форума „Кариера в България“, проведен на 5 септември 2017 г. в Интер Експо Център в София.

В последните 10 години се наблюдава увеличаваща се тенденция на българите, заминали да учат или работят в чужбина, да се връщат и да развиват своята кариера обратно в родината. Това е заключението на организаторите на форума „Кариера в България“.

Форумът е първото събитие у нас под изключителния патронаж на Европейския парламент и с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина. Целта на форума е да даде възможност за информиран избор за професионална и лична реализация в България на сънародниците ни с опит зад граница.

От всички участници посетили форума в периода 2009-2017, средно 58% вече са се били върнали в България. 18% са посочили, че ще се върнат, а 24% са колебаещи се, показва статистиката на организацията.

„Наблюдаваме, че все повече българи виждат възможности за реализация и развитие в страната ни и че пазара на труда у нас все повече се нуждае от висококвалифицирани кадри“ – казва Мариела Станулова от организаторите на форума, която отчита тенденцията като положителен сигнал.

През годините, българи с опит от над 85 държави са посетили форума. Организаторите споделят, че най-много участници идват от Западна Европа и САЩ като българите с опит в Англия са 23%, следвани от Германия (16%), САЩ (14%), Холандия (12%), Франция (10%).

Българите от Англия и Германия с най-голям интерес да се завърнат в родината.

„На форума, а и през цялата година подкрепяме българи, които избират да се върнат в страната, свързвайки ги с работодатели, давайки информация и създавайки им социална среда и възможности за обмяна на опит и контакти. Положително за нас е, че всеки трети от участниците във форума, които са посочили, че се колебаят на някое от изданията, на следващо такова е посочил, че ще се върне или вече го е направил“ – заяви Мила Натудова от организаторите.

Над 1500 кандидата ежегодно се срещат с работодатели. През 2017 година фирмите-работодатели във форума достигна над 100. Работодателите смятат кадрите с такъв опит за по-отговорни, инициативни, владеещи добре чужди езици, адаптивни. Кандидатите пък вярват, че в България ще имат по-бърз шанс за развитие в кариерата и ще са по-конкуретно способни на пазара на труда, отчитат и възможностите за стартиране на собствен бизнес.

По време на миналогодишния форум 70% от участниците са намерили работодател, който харесват, а 94% от работодателите са намерили хора, които биха назначили на работа.

Кариерният форум “Кариера в България. Защо не?” събира на едно място българи, учили и работили в чужбина, с цел да се срещнат с водещи фирми в България, да разберат повече за възможностите за реализация тук, както и да се запознаят с много други българи като тях – учили и работили навън, искащи да намерят най-доброто място за реализация.

Това, което няма да променяме, е целта на форума, а именно – успешната професионална реализация в родината на все повече българи с образование и опит от чужбина. Това не е просто кариерен форум, а събитие, което има силно социално и обществено значение и през годините е доказало, че може да променя съдби.

Ето какво споделят организаторите на форума на сайта си:

Ние – Сдружение „Тук-там“ и Back2BG.com, стартирахме инициативата „Кариера в България. Защо не?“ през месец септември 2008 година. Целта на инициативата е да запознае българите, следващи или завършили в чужбина, с възможностите за кариерно развитие в България. Направихме това с надеждата, че все повече млади българи ще избират България за своята професионална реализация и все по-голяма част от бизнеса ще оценява качествата и уменията им.

Вярваме, че директният контакт е най-важен при събиране на информация за кариерни перспективи и при търсене на работа. Затова организираме събития, на които се срещат работодатели в България и българи, които живеят или дълго време са живели в чужбина.

Главното събитие, което организираме, е форум „Кариера в България. Защо не?”. Това е първият по рода си форум, насочен изцяло към българи с образование или опит в чужбина и компании, търсещи квалифицирани кадри.

Необходими документи и процедури при окончателно завръщане в България

Be the first to comment

Вашият коментар