Искат отново европейска заповед за задържането на Пучдемон

От испанската прокуратура искат отново европейска заповед за задържането на Пучдемон, ако предприеме пътуване до Дания за участие в университетски дебат, съобщава АФП.

Прокуратурата иска отново да бъде издадена европейска заповед за задържане, която да е валидна само за територията на Дания, базирайки се на член 40, алинея 1. Очаква се съдия Ярена да се произнесе.

Въпреки заплахата на испанската прокуратура днес сутринта Пучдемон излетя от Брюксел и пристигна в Копенхаген. Той ще участва в конференция относно ситуацията в Каталуния, организирана от факултета по политически науки на университета в Копенхаген, която ще започне в 14 часа.

Пучдемон ще бъде арестуван и ако се завърне от Белгия в Испания, за да оглави регионалното ръководство и това ще стане независимо, че той притежава депутатски имунитет, обяви още прокуратурата.

Каталунският лидер живее в Белгия от края на октомври миналата година. Той е обвинен от правосъдието „в метеж против държавната власт и злоупотреба с бюджетни средства“. В момента Пучдемон е единственият кандидат за лидер на каталунското правителство.

Карлес Пучдемон отново ще заеме поста президент на Каталуния

Пучдемон се закле във вярност към Конституцията и статута на Каталуния

НАЧАЛО

Българин спаси 446 французи от уволнение като купи фабриката, в която работят

28/07/2017 WORLD BG

Българин спаси 446 французи от уволнение, купувайки фалиращия металургичен комбинат TIM. Той е един от големите производители на кабини за строителни машини и е бил пред лиĸвидaция. Дошлата в последния момент oфepтa за покупка, направена Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанската Гражданска гвардия пое контрола на сигурността на летището в Барселона

08/10/2017 WORLD BG

На 5 октомври испанската Гражданска гвардия е поела контрола на сигурността на летището в Барселона. Това се е случило часове след като сепаратистите призоваха автономното правителство да подготви план, с който да се поеме управлението Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

6 декември- Ден на Конституцията на Испания

05/12/2016 WORLD BG

На 6 декември 1978 г., чрез референдум, испанците приемат Конституцията си, която се състои от 169 члена, разделени в 10 глави. Тя е била одобрена от парламента на 31 октомври същата година. На популярният референдума Последни

Leave a Reply