Искат отново европейска заповед за задържането на Пучдемон

От испанската прокуратура искат отново европейска заповед за задържането на Пучдемон, ако предприеме пътуване до Дания за участие в университетски дебат, съобщава АФП.

Прокуратурата иска отново да бъде издадена европейска заповед за задържане, която да е валидна само за територията на Дания, базирайки се на член 40, алинея 1. Очаква се съдия Ярена да се произнесе.

Въпреки заплахата на испанската прокуратура днес сутринта Пучдемон излетя от Брюксел и пристигна в Копенхаген. Той ще участва в конференция относно ситуацията в Каталуния, организирана от факултета по политически науки на университета в Копенхаген, която ще започне в 14 часа.

Пучдемон ще бъде арестуван и ако се завърне от Белгия в Испания, за да оглави регионалното ръководство и това ще стане независимо, че той притежава депутатски имунитет, обяви още прокуратурата.

Каталунският лидер живее в Белгия от края на октомври миналата година. Той е обвинен от правосъдието „в метеж против държавната власт и злоупотреба с бюджетни средства“. В момента Пучдемон е единственият кандидат за лидер на каталунското правителство.

Карлес Пучдемон отново ще заеме поста президент на Каталуния

Пучдемон се закле във вярност към Конституцията и статута на Каталуния

Be the first to comment

Вашият коментар