„Ислямска държава“ пое отговорността за атентата в Манчестър. Властите знаят кой е извършителят

Терористичната групировка „Ислямска държава“ е потвърдила, че „войник на Халифата“ е поставил няколко бомби в британския град, където има голяма концентрация на християни. Те твърдят, че атаката е „Отмъщението на Божията религия“ и че тя се стреми да „избива езичниците”, визирайки християните.

Терористичната групировка „Ислямска държава” е поела отговорността за атентата в Манчестър. В изявление, чиито авторство не може да бъде доказано и е било разпространено чрез Telegram, групировката е потвърдила, че е поставила бомби в Манчестър Арена.

„Ислямска държава“ оправда снощния атентат като „отговор на атаките по домовете на мюсюлманите“. В изявлението е било съобщено за 30 мъртви и 70 ранени. Използвайки повода, терористите са предупредили, че

„това, което предстои в бъдеще ще бъде по-силно, по-често и ще е насочено срещу поклонниците на Кръста и техните съюзници“.

След извънредната среща на правителствената комисия „Кобра“ премиерът Тереза Мей е заявила , че властите вярват, че знаят самоличността на извършителя, но не са готови да я съобщят. По думите й нападението е извършено от един човек, но все още не е ясно дали той е имал съучастници.

Жителите на Манчестър станаха жертва на „коравосърдечна терористична атака„, обобщи министър-председателят.

Мей синтезира хронологията на събитията:
„В 22,33 часа полицията е получила сигнал за инцидент в района на залата. Един терорист детонира експлозив до входа, във време и място с цел да бъдат нанесени максимални поражения“.

„Всички терористични атаки са ужасни, но тази се отличава със страхливост„, категорично е заявила Тереза Мей.

Тя потвърди, че 22-ма души са загинали, а 59 са ранени, като много от пострадалите са с опасност за живота.

По думите й районът около залата ще остане затворен за известно време.

Предизборната кампания е отменена, подчерта премиерът.

Според източници на „CBS News“, става дума за 23-годишния британски гражданин Салман Абеди. По данни на телевизията, терористът е внесъл адската машина в концертната зала в раница.

19 загинали и 50 ранени след мощна експлозия в град Манчестър, Великобритания

Певицата Ариана Гранде не е в състояние да продължи турнето си след атентата в Манчестър

Be the first to comment

Вашият коментар