Испания задържа руския хакер, извършил кибератаката на президентските избори в САЩ

Испанската полицията е арестувала в Барселона руския програмист Пьотр Левашов, издирван от правосъдието на САЩ. Той е обвинен за участие в кибершпионаж на предизборната кампания в САЩ през ноември миналата година.

Ареста на Левашов, който според телевизия RT е станал вчера, бе потвърден и от руското консулство в Барселона.

Съпругата, Мария Левашова, също е потвърдила пред телевизия RT, че съпругът й е бил задържан въз основа на заповед за арест, издадена от САЩ. В нея програмистът е обвинен за участие в предполагаем кибершпионаж, дирижиран от Кремъл за победата на републиканеца Доналд Тръмп.

„Говорих със съпруга ми по телефона. От полицията споменаха за някакъв вирус, за който се предполага, че е създаден от Пьотр, за да победи Тръмп“,

каза Мария Левашова пред RT. Според думите ѝ Пьотр Левашов е арестуван и е в очакване на испанското правосъдието да реши дали да бъде депортиран в САЩ.

Американските власти, ФБР и тайните служби продължават да разследват предполагаемата връзка между Кремъл и предизборната кампания на Тръмп, който през януари зае президентския пост. Разследването твърди, че Русия е атакувала компютрите на Демократическата партия с цел да попречи на кандидатурата на Хилъри Клинтън и да проправи пътя към победата на Тръмп в президентските избори на САЩ.

Директорът на американското разузнаването потвърди, че е имало руски кибератаки и намеса в изборите

Be the first to comment

Вашият коментар