Испания: затвор за всеки, който получава обезщетение за безработица или помощи и живее в чужбина

В свое съдебно решение от 01.09.2016 г. Наказателен съд Nº3 на град Понтеведра е осъдил испанска гражданка за умишлено извършване на престъпление срещу Социалното осигуряване на Испания. Базирайки се на член 307.1 от Наказателния Кодекс, трибуналът я осъжда на шест месеца лишаване от свобода, отнемане на правото да получава каквато и да финансова помощ от държавата, отнемане на правото на данъчни облекчения или каквито и да е други облекчения на Социалното осигуряване за период от три години; както и да върне на Държавната служба по заетостта сумата в размер на 14 456.88 евро (главница и лихва) и разходите по делото.“

Срещу това съдебно решение, ответничката е подала жалба пред Окръжния съд на Понтеведра.
В исковата си молба тя твърди, че не е знаела, че е било незаконно да получава обезщетение за безработица, докато е пребивавала в чужбина.

Съдиите смятат, че е малко вероятно твърдението ѝ да е вярно, тъй като тя десет пъти се е връщала в Испания, за да поднови регистрацията си като безработна, знаейки че в противен случай ще ѝ бъдат спрени изплащанията.

След разглеждане на исковата молба Областният съд на Потеведра е потвърдил присъдата на Наказателен съд Nº3 на град Понтеведра за наказание от шест месеца лишаване от свобода и всякакви държавни финансови привилегии за срок от три години, връщане на неправомерно взетата сума заедно с лихвите и разходите по делото. Гражданката е обвинена, че в продължение на повече от две години е живеела и работила във Великобритания като в същото време неправомерно е получавала в Испания обезщетения за безработица в размер на 13 202 евро.

Съдебното решение Nº 24/2017 от 22 февруари 2017 г., издадено от Налазателен съд Nº 4 на провинция Понтеведра гласи:

Обвиняемата, която е пълнолетна гражданка, с чисто съдебно минало и с местожителство в град Понтеведра е живяла и работила от месец юни 2013 г. в Обединеното кралство. В същото време от испанското социално осигуряване са ѝ били изплащани обезщетение за безработица за периода от 06.06.2013 г. до 26.04.2014 г. и помощи за безработица за периода 27.05.2014 г. до 30.06.2015 г.

Според закона, ответничката е загубила правото си да получава обезщетение за безработица в момента, в който е напуснала Испания и е започнала да живее в чужбина, т.е. от месец юни 2013 г. Въпреки това, тя съзнателно е прикрила факта, че е живяла и работила в Обединеното кралство, като за целта в периода 12.02.2013 г. до 10.05.2015 г. си е идвала десет пъти до Испания, за да се яви лично и да поднови регистрацията си в системата на Социалното осигуряване като безработна, както и да започне да получава помощи. Размерът на неправомерно получената сума е 13 202, 96 евро.

Обвиняемата е нарушила член 307.1 от Наказателния кодекс, който криминализира престъпленията срещу Социалното осигуряване и гласи:

Всеки, който:
– Неправомерно получава, своето или на друг гражданин, обезщетение от системата на Социалното осигуряване,
– неоправдано продължи да получава обезщетение от системата на Социалното осигуряване след каквато и да е промяна в статуса си
– нвправомерно предостави на друг получаването на обезщетение от системата на Социалното осигуряване, посредством имитиране или изопачаване на факти, или съзнателно укриване на такива

и не е уведомил съответната служба като по този начин е причинил вреда на държавната администрация, трябва да бъде наказан с лишаване от свобода за период от шест месеца до три години.

Когато фактите и личните обстоятелства на гражданина не са оказали особена тежест за Държавната администрация, виновникът се наказва с глоба до шест пъти от неправомерно получената сума.

Освен отредената присъда, на виновника трябва да бъде отнета възможността за получаване на каквато и да е безвъзмездна държавна финансова помощ, както и правото да се възползва от предимствата на данъчните облекчения или общественото осигуряване за период от три до шест години.

В Испания осъдиха жена за обида на кралското семейство в социалните мрежи

Върховният съд на Испания забрани публикуването на снимки, взети от Facebook без изричното съгласие на притежателите им

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Оправдаха българите, обвинени за източване на 1,5 млн. евро от испанската здравна система

16/10/2017 WORLD BG

Оправдаха българите, обвинени за източване на 1,5 млн. евро от испанската здравна система. Новината съобщи чрез фейсбук профила си адвоката на нашите сънародници София Николаева. Ето какво написа тя: БЪЛГАРИН НА ХЕМОДИАЛИЗА В ИСПАНИЯ НЕ Последни

испанската кралица Летисия
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Как възпитава двете си деца испанската кралица Летисия

16/11/2016 WORLD BG

Обучението и възпитанието на дъщерите им е един от най- важните въпроси за испанската кралица Летисия и крал Фелипе. Подобно на повечето родители, те се стараят принцеса Леонор и инфанта София да растат в нормална Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанската полиция арестува футболист на “Атлетико Мадрид”

03/02/2017 WORLD BG

Футболистът Лукас Ернандес от футболния клуб „Атлетико Мадрид“е бил задържан и отведен в съда на Majadahonda. Съдията трябва да събере доказателствата и да повдигне обвинение срещу играча за физическо малтретиране на приятелката си. Около 3:30 Последни

Be the first to comment

Вашият коментар