Испанският език става втория най-изучаван чужд език в света

Испанският език оспорва второто място с френския и китайския мандарин в класацията за изучаване на втори език в света през 2016 г. Първото място се заема от английския език. Тези резултати са представени от института „Сервантес” на годишната конференция „Испанският език по света 2016“.

Според класацията, която датира от 1998 г. насам, няма цялостен анализ, който да посочи точния брой на учениците, които изучават различни езици по света, но се смята, че около 21 милиона души учат испански като чужд език.

Изследователи са разработили доклад, в който прогнозират, че демографското развитие на китайски, английски, испански, хинди и арабски като чужди езици в периода 1950 г. и 2050 г. отразява спад в съотношение с майчините китайски и английски език, докато броя на изучаващите испански и хинди по света отбелязват умерено, но постоянно нарастване. По отношение на арабският език, той има по-висок относителен ръст, въпреки по-ниското ниво на използване.

В момента 7.8% от населението на света говори испански език, а прогнозите показват, че броя на испанската общност през 2050 г. ще остане непроменена“. През 2060 г. Съединените щати ще стане втората испаноговоряща страна след Мексико, т.е. повече от 28% от населението на САЩ ще бъдат испаноговорящи или един от всеки трима жители.

Източник: Antena 3

Be the first to comment

Вашият коментар