Испанският парламент прие на първо четене закон за установяване на минимален доход от 426 евро

Испанският парламент прие на първо четене закон за установяване на минимален доход от 426 евро. Всички парламентарни групи, с изключение на „Народна партия”- ПП и „Сиудаданос” са дали зелена светлина за разглеждане на законопроекта, за който синдикатите са събрали повече от 700 000 подписа.

Резултатите от гласуването в пленарната зала: 176 гласа са били „ЗА” и 163 гласа „ПРОТИВ”. През декември испанският парламент вече прие една инициатива на социалистическата партия ПСОЕ за мнинимален доход за безработните без приходи.

По време на дебатите, съоб=ават испанските медии, говорителят по заетостта на ПСОЕ в Конгреса Рафаел Сиамнкас е заявил, че целта на законопроекта е да се осигури “ достоен живот“ на гражданите, които са изчерпали всички възможни помощи, тъй като социалната защита в обществената система на Испания е „сериозен провал”.

Симанкас е заявил, че ПСОЕ ще настоява да се увеличи стойността на помощта за издръжката на деца още преди законът да влезе в сила.
Говорителят е сравнил стойността на инициативата, сравнявайки необходимите за осъществяването й 12 милиарда евро с 40 милиарда евро, отпуснати от правителството за спасяване на банките, с 30 милиарда евро, отпуснати за обезщетения за безработица през 2011 г. и с 18 милиарда евро, които се отпускат днес.

Ако законът се приеме на второ четене, изискванията към бенефициентите ще бъдат:
– да са на възраст между 18 и 65 години
– да са безработни
– да не получават обезщетения за безработица
– да са легално пребиваващи на територията на Испания поне 6 месеца преди подаването на документите
– доходите на всички членове на семейството да са по-малко от 5 837 евро на година
– индивидуалния доход на всеки член на семейната единица да не надвишава 75% от минималната работна заплата (SMI).

Размерът на обезщетението ще бъде 80% от IPREM и ще се допълва от държавния бюджет въз основа на семейните отговорности.

За да се покрие пълния размер на обезщетението ще бъдат необходима почти 12 милиарда евро, което представлява 1,1% от Брутния вътрешен продукт на Испания, докато разходите за надбавките за семейни отговорности ще бъдат между 0.2% и 0,4% от Брутния вътрешен продукт на страната.

СВЯТ

Компанията, произвеждаща „Пежо“ и „Ситроен“ купува и марката „Опел”

06/07/2017 WORLD BG

Френската компания PSA Group, произвеждаща „Пежо“ и „Ситроен“ купува и марката „Опел“. Американската автомобилна компания „Дженерал мотърс“ продава своя европейски клон „Опел“ за 2.2 млрд. евро. Купувач е френската компания PSA Group, която произвежда марките Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Ръчният багаж на Wizz Air става безплатен

19/07/2017 WORLD BG

Ръчният багаж на Wizz Air, който се качва в кабината на самолета, става безплатен. Тази новост ще влезе в сила за всички полети след 29 октомври 2017 г. В момента пътниците имат право безплатно да Последни

ispansko grajdanstvo
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Гражданство и националност

11/04/2017 WORLD BG

Всеобщо е разбирането, че гражданство и националност са синоними, а в същност са два различни термина. Това, което много хора не знаят е, че можеш да имаш националност, а да нямаш същото гражданство. Националност- това Последни

Leave a Reply