Как гласуваха турците в чужбина на референдума за увеличаване на правомощията на Ердоган

Проведеният вчера конституционен референдум в Турция за преминаване от парламентарна към президентска система на управление е завършил с много малка победа за привържениците на сегашния президент Тайип Ердоган.

По предварителни данни 51,2% от гласовете са били „ЗА” конституционната реформа, което е с 1,25 милиона гласа повече от противниците ѝ.

Конституционните промени за прехода към президентска система на управление са били предварително одобрени от турския парламент и подписани от президента Тайип Ердоган.

Как гласуваха турците в чужбина?
В Австрия със „ЗА” въвеждане на промени в конституцията за разширяване на правомощията на турския държавен глава са гласували 73.2% от турските граждани, живеещи там, в Холандия – 70,3%, Франция – 65,2%, Германия – 63%, Дания – 60,6%.

Най-критично е положението в Белгия. Според белгийското радио Premiere, идеята за въвеждане на президентска система в Турция е била подкрепена от 77,1% (44,5 хиляди гласа) от турската диаспора в Белгия. От резултатите става ясно, че сред държавите членки на ЕС, Ердоган е получил най-силната подкрепа от турците, живеещи в Белгия.

Това предизвика гнева на висшите белгийски политици. Възмутен от резултатите Хендрик Богаерт, депутат от долната Камара на Федералния парламент на Белгия, предложи да бъде отнето белгийското поданство на турците, които имат двойно гражданство.

„Повече от половината от турците гласуваха в полза на една авторитарна система (власт). Сега ние трябва да се сложим край на двойното гражданство. Избирайте ..!“ –

е написал Богаерт в социалната мрежа Туитър.

Единствено „ПРОТИВ” промените в турската конституция са гласували 86,7% от турците, живеещи в Испания и 79,1% от живеещите във Великобритания.

Турция откри 14 километровия тунел под протока „Босфор”

Холандия задържа двама турски министри, а Турция принудително затвори холандското посолство

Be the first to comment

Вашият коментар