Карлес Пучдемон отново ще заеме поста президент на Каталуния

Карлес Пучдемон отново ще заеме поста президент на Каталуния. За това се договориха днес в Брюксел представителите на двете партии- коалиция „Заедно за Каталуния” (PDCat) и „Левите републиканци на Каталуния” (ERC), съобщава вестник „АВС”.

Срещата, проведена на закрити врати, е била между лидера на коалицията „Заедно за Каталуния” (PDCat) Карлес Пучдемон и генералният секретар на „Левите републиканци на Каталуния” (ERC) Марта Ровира, тъй като лидерът на( ERC) и бивш заместник на Пучдемон, Ориол Жункерас, се намира в затвора.

Пучдемон, за когото испанският Върховен съд издаде заповед за задържане, предлага процедурата по встъпването му в длъжност да стане по видеовръзка или да бъде упълномощи някой съпариец, който да прочете речта му вместо него.

Неясен остава въпроса как ще гласуват депутатите на каталунския парламент, които се намират в Белгия или в затвора в Испания. По-рано днес от партията „Левите републиканци на Каталуния” (ERC) заявиха, че „техническите въпроси” ще бъдат решени в най-скоро време от юристите на парламента.

В края на видеовръзка с участници в конференция относно политическата ситуация в Каталуния, проведена във френския град Монпелие, Пучдемон е заявил, че иска да се върне в Каталуния при условие, че испанските институции му гарантират, че няма да бъде задържан.

Първото заседание на каталунския парламент е насрочено за 17 януари.

Карлес Пучдемон е готов да поеме властта в Каталуния отново

Испания анулира европейската заповед за арест на Пучдемон

СВЯТ

Атентатът в Лондон: 7 загинали и 48 ранени

04/06/2017 WORLD BG

Атентатът в Лондон: до момента 7 души са загинали и над 48 са ранени. Трима души са извършили нова терористична атака в центъра на Лондон. Те са навлезли с бял ван и със скорост от Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Българин в Испания е убил сестра си и е ранил още двама души (видео)

12/07/2017 WORLD BG

25-годишен българин в Испания е убил сестра си и е ранил още двама души с нож. По време на драмата са ранени майката на двамата и приятелят на сестрата. Инцидентът е станал днес около 03:00 Последни

НАЧАЛО

Кристиано Роналдо стана баща на близнаци

12/06/2017 WORLD BG

Португалската телевизия SIC бе първата, която съобщи новината – Кристиано Роналдо стана баща на близнаци. На 8 юни са се родили Ева и Матей, които ще увеличат семейството на футболиста. Твърди се, че жената, родила Последни

Leave a Reply