Карлес Пучдемон отново ще заеме поста президент на Каталуния

Карлес Пучдемон отново ще заеме поста президент на Каталуния. За това се договориха днес в Брюксел представителите на двете партии- коалиция „Заедно за Каталуния” (PDCat) и „Левите републиканци на Каталуния” (ERC), съобщава вестник „АВС”.

Срещата, проведена на закрити врати, е била между лидера на коалицията „Заедно за Каталуния” (PDCat) Карлес Пучдемон и генералният секретар на „Левите републиканци на Каталуния” (ERC) Марта Ровира, тъй като лидерът на( ERC) и бивш заместник на Пучдемон, Ориол Жункерас, се намира в затвора.

Пучдемон, за когото испанският Върховен съд издаде заповед за задържане, предлага процедурата по встъпването му в длъжност да стане по видеовръзка или да бъде упълномощи някой съпариец, който да прочете речта му вместо него.

Неясен остава въпроса как ще гласуват депутатите на каталунския парламент, които се намират в Белгия или в затвора в Испания. По-рано днес от партията „Левите републиканци на Каталуния” (ERC) заявиха, че „техническите въпроси” ще бъдат решени в най-скоро време от юристите на парламента.

В края на видеовръзка с участници в конференция относно политическата ситуация в Каталуния, проведена във френския град Монпелие, Пучдемон е заявил, че иска да се върне в Каталуния при условие, че испанските институции му гарантират, че няма да бъде задържан.

Първото заседание на каталунския парламент е насрочено за 17 януари.

Карлес Пучдемон е готов да поеме властта в Каталуния отново

Испания анулира европейската заповед за арест на Пучдемон

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Затворени пътища в Испания заради лошото време

27/01/2018 WORLD BG

От Генералната дирекция за движение по пътищата (DGT) съобщават за затворени пътища в Испания заради лошото време. Обилните валежи от дъжд и сняг оказват влияние върху движението на МПС по 102 пътни артерии. От тях Последни

СВЯТ

Условията на ЕС за излизането на Великобритания от общността

30/03/2017 WORLD BG

Мишел Барние, главният преговарящ от страна на Европейската комисия постави условията на ЕС за излизането на Великобритания от общността. Той даде ясно да се разбере, че за Европейската общност не съществува вариант преговорите да продължат Последни

първото бебе за 2017 година
НОВИНИ

Българките раждат най-млади, а италианките са най-възрастните майки

13/03/2017 WORLD BG

През 2015 г. в Европейския съюз са родени 5,103 милиона бебета. Сред държавите-членки на общността Франция и през 2015 година продължава да води с най-голям брой раждания (799 700), следвана от Обединеното кралство (776 700), Последни

Leave a Reply