Карлес Пучдемон отново ще заеме поста президент на Каталуния

Карлес Пучдемон отново ще заеме поста президент на Каталуния. За това се договориха днес в Брюксел представителите на двете партии- коалиция „Заедно за Каталуния” (PDCat) и „Левите републиканци на Каталуния” (ERC), съобщава вестник „АВС”.

Срещата, проведена на закрити врати, е била между лидера на коалицията „Заедно за Каталуния” (PDCat) Карлес Пучдемон и генералният секретар на „Левите републиканци на Каталуния” (ERC) Марта Ровира, тъй като лидерът на( ERC) и бивш заместник на Пучдемон, Ориол Жункерас, се намира в затвора.

Пучдемон, за когото испанският Върховен съд издаде заповед за задържане, предлага процедурата по встъпването му в длъжност да стане по видеовръзка или да бъде упълномощи някой съпариец, който да прочете речта му вместо него.

Неясен остава въпроса как ще гласуват депутатите на каталунския парламент, които се намират в Белгия или в затвора в Испания. По-рано днес от партията „Левите републиканци на Каталуния” (ERC) заявиха, че „техническите въпроси” ще бъдат решени в най-скоро време от юристите на парламента.

В края на видеовръзка с участници в конференция относно политическата ситуация в Каталуния, проведена във френския град Монпелие, Пучдемон е заявил, че иска да се върне в Каталуния при условие, че испанските институции му гарантират, че няма да бъде задържан.

Първото заседание на каталунския парламент е насрочено за 17 януари.

Карлес Пучдемон е готов да поеме властта в Каталуния отново

Испания анулира европейската заповед за арест на Пучдемон

БЪЛГАРИЯ

Двама българи ранени в катастрофа между два тира в Испания

18/10/2017 WORLD BG

Двама българи ранени в катастрофа между два тира в Испания. Инцидентът е станал вчера около 8:30 часа в района на Pajares de la Laguna в близост до град Саламанка. Двата камиона са се движили един Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Очаква се утре Каталуния да обяви независимост

22/10/2017 WORLD BG

Очаква се утре Каталуния да обяви независимост. Такива са намеренията на местният премиер Карлес Пучдемон, който иска да изпревари влизането в сила на решението на испанското правителство за отнемане на автономията на областта, съобщава вестник Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Български шофьор на тир е арестуван в Испания за нелегално превозване на мигранти

25/02/2017 WORLD BG

Гражданската гвардия е арестувала шофьор на тир с испанска регистрация, в който са били укрити членовете на едно семейство с кюрдски произход от Ирак. Инцидента е станал на 15.02.2017 година на път А-23, километър 202, Последни

Be the first to comment

Вашият коментар