Карлес Пучдемон отново ще заеме поста президент на Каталуния

Карлес Пучдемон отново ще заеме поста президент на Каталуния. За това се договориха днес в Брюксел представителите на двете партии- коалиция „Заедно за Каталуния” (PDCat) и „Левите републиканци на Каталуния” (ERC), съобщава вестник „АВС”.

Срещата, проведена на закрити врати, е била между лидера на коалицията „Заедно за Каталуния” (PDCat) Карлес Пучдемон и генералният секретар на „Левите републиканци на Каталуния” (ERC) Марта Ровира, тъй като лидерът на( ERC) и бивш заместник на Пучдемон, Ориол Жункерас, се намира в затвора.

Пучдемон, за когото испанският Върховен съд издаде заповед за задържане, предлага процедурата по встъпването му в длъжност да стане по видеовръзка или да бъде упълномощи някой съпариец, който да прочете речта му вместо него.

Неясен остава въпроса как ще гласуват депутатите на каталунския парламент, които се намират в Белгия или в затвора в Испания. По-рано днес от партията „Левите републиканци на Каталуния” (ERC) заявиха, че „техническите въпроси” ще бъдат решени в най-скоро време от юристите на парламента.

В края на видеовръзка с участници в конференция относно политическата ситуация в Каталуния, проведена във френския град Монпелие, Пучдемон е заявил, че иска да се върне в Каталуния при условие, че испанските институции му гарантират, че няма да бъде задържан.

Първото заседание на каталунския парламент е насрочено за 17 януари.

Карлес Пучдемон е готов да поеме властта в Каталуния отново

Испания анулира европейската заповед за арест на Пучдемон

Be the first to comment

Вашият коментар