Карлес Пучдемон отново ще заеме поста президент на Каталуния

Карлес Пучдемон отново ще заеме поста президент на Каталуния. За това се договориха днес в Брюксел представителите на двете партии- коалиция „Заедно за Каталуния” (PDCat) и „Левите републиканци на Каталуния” (ERC), съобщава вестник „АВС”.

Срещата, проведена на закрити врати, е била между лидера на коалицията „Заедно за Каталуния” (PDCat) Карлес Пучдемон и генералният секретар на „Левите републиканци на Каталуния” (ERC) Марта Ровира, тъй като лидерът на( ERC) и бивш заместник на Пучдемон, Ориол Жункерас, се намира в затвора.

Пучдемон, за когото испанският Върховен съд издаде заповед за задържане, предлага процедурата по встъпването му в длъжност да стане по видеовръзка или да бъде упълномощи някой съпариец, който да прочете речта му вместо него.

Неясен остава въпроса как ще гласуват депутатите на каталунския парламент, които се намират в Белгия или в затвора в Испания. По-рано днес от партията „Левите републиканци на Каталуния” (ERC) заявиха, че „техническите въпроси” ще бъдат решени в най-скоро време от юристите на парламента.

В края на видеовръзка с участници в конференция относно политическата ситуация в Каталуния, проведена във френския град Монпелие, Пучдемон е заявил, че иска да се върне в Каталуния при условие, че испанските институции му гарантират, че няма да бъде задържан.

Първото заседание на каталунския парламент е насрочено за 17 януари.

Карлес Пучдемон е готов да поеме властта в Каталуния отново

Испания анулира европейската заповед за арест на Пучдемон

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания: българин е пребил жена си и бременната ѝ дъщеря, и е наранил двама полицаи на Коледа

26/12/2017 WORLD BG

Българин е пребил жена си, бременната ѝ дъщеря и двама полицаи на Коледа. В ранния следобед на 25.12.2017 г. на телефон 091 е получен сигнал за помощ. Жената, която се е обадила е заявила, че Последни

Трима българи
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанската полиция е задържала 20 годишна българка, която е принуждавала 16 годишната си сестра да проституира

19/12/2016 WORLD BG

16 годишно момиче от български произход е било спасено от проституцията благодарение на намесата на Националната полиция във Валенсия. Според предварителните разследвания, момичето е подведено от собствената си сестра, за да дойде в Испания да Последни

ОБЩЕСТВО

Украйна забрани руската участничка в „Евровизия” Юлия Самойлова да влиза в страната (видео)

23/03/2017 WORLD BG

Украйна забрани на руската певица Юлия Самойлова да влиза в страната през следващите три години. Самойлова е представителят на Русия в конкурса „Евровизия”, който ще се проведе след по-малко от два месеца в Киев. Решението Последни

Leave a Reply