Карлес Пучдемон доброволно се предаде на белгийските власти

Карлес Пучдемон доброволно се предаде на властите в Брюксел, след като днес сутринта белгийската прокуратура обяви, че предстои арест на бившия каталунски лидер и членовете на неговото правителство, които се намират в страната. Заедно с бившия президент се доброволно се предадоха и Меричел Серет, Антони Комин, Луис Пуч и Клара Посанти.

Сега следва белгийският съд определи съдията, който трябва да вземе решение относно процедурата за изпълнение на издадените от Испания европейски заповеди за задържане и екстрадиране на петимата.

Карлес Пучдемон заяви, че иска да се предаде на „истинското правосъдие в Белгия, а не на това в Испания“. Той добави, че не е избягал след референдума за независимост в областта, но просто не е можел да подготви защитата си в Испания, пише Dnes.bg като цитира Brussels Times.

Пучдемон разкритикува „извънредно варварските действия“ на испанското правителство и на министър-председателя Мариано Рахой.

Той ги обвини, че са оркестрирали скорошните събития, довели до това няколко членове на екипа му да влязат в затвора. Същевременно бившият каталунски лидер призова към „политически диалог“, който според него е единственото решение за настоящата безизходица.

Пучдемон добави, че ситуацията в момента изисква „политика, която Мариано Рахой не употребява“.

„Министър-председателят използва прокуратурата, съдилищата, полицията, дори и предприемачи. Не е правилно, че рискуваме 30 години затвор заради това, че слушахме електората си“, смята той. „Всичко това е извънредно варварско. Бях избран.

Волята на каталунския народ бе нелегално смазана от правителството на Рахой“, добави бившият каталунски лидер.

Испания издаде европейска заповед за задържане на Пучдемон и членовете на екипа му

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Жегата в Испания се увеличава и ще стигне 42 градуса в края на седмицата

14/06/2017 WORLD BG

Жегата в Испания се увеличава и ще стигне 42 градуса в края на седмицата. Испанската държавна метеорологична агенция AEMET съобщава, че метеорологичните условия благоприятстват затоплянето на въздушната маса, която се намира над вътрешността на полуострова. Последни

Задържаха българин в Австрия
НАЧАЛО

Задържаха българин в Австрия за връзки с терористичната групировка „Ислямска държава”

28/01/2017 WORLD BG

Задържаха българин в Австрия за връзки с терористичната групировка „Ислямска държава”. Австрийската полиция е арестувала общо 14 души, за които се твърди, че са свързани с терористичната групировка „Ислямска държава“ . В полицейската операция са Последни

ОБЩЕСТВО

Google разкри кой ще бъде победителят в конкурса “Евровизия” тази година

11/05/2017 WORLD BG

Google разкри кой ще бъде победителят в конкурса „Евровизия“, който ще се проведе за 62 път тази събота в Украйна. Ако оценките на песните зависят от броя на търсенията, направени от потребителите в интернет, то Последни

Be the first to comment

Вашият коментар