Каталуния не признава наложеното ѝ от испанските власти управление

Каталуния не признава наложеното ѝ от испанските власти управление. Вицепремиерът на областта Ориол Жункерас заяви, че ръководството на автономната област не признава решението на Мадрид да свали от власт лидера Карлес Пучдемон и да разпусне регионалния парламент и добави, че подобни действия от страна на централната власт са в противоречие с принципите на демокрацията, подчертавайки, че Каталуния няма да ги изпълни.

„Ние не можем да признаем преврата срещу Каталуния и антидемократичните решения, които Народната партия прие за дистанционен контрол от Мадрид. Въпреки опитите на испанския премиер Мариано Рахой да прекрати управлението на каталунското правителство регионалният парламент продължава да изпълнява пълномощията си. Лидерът на страната е и ще продължи да бъде Карлес Пучдемон, а председателят на парламента е и ще продължи да бъде Карме Форсадел. И така ще бъде до деня, в който гражданите не решат друго на свободни избори, заяви политикът.

Междувременно шефът на каталунската полиция Жосеп Луис Траперо е подал оставка след решението на правителството в Мадрид да го отстрани. Медии информират, че Траперо е призовал колегите си да останат лоялни на новия шеф на местните сили за сигурност Mossos d“Esquaro, назначен от Мадрид.

Говорителят на испанското правителство Иниго Мендес де Виго заяви:

„Пучдемон има право да продължи да участва в политиката. Мисля, че ще трябва добре да се подготви за предстоящите избори.”

След като задейства член 155 от испанската Конституция и връчи управлението на региона на испанския вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, премиерът Мариано Рахой насрочи предсрочни избори в автономната област на 21 декември.

Социологическо проучване на испанския национален вестник „Паис“ от събота показва, че 52% от каталунците подкрепят разпускане на регионалния парламент и провеждане на избори. 43 на сто са против. 55% пък не одобряват каталунска независимост, докато 41% – „За“.

Испания отговори на Каталуния: Карлес Пучдемон е отстранен от длъжност, регионалните правителство и парламент са разпуснати

Мадрид задейства член 155 от Конституцията в отговор на обявената независимост на Каталуния

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанец спаси от смърт български шофьор, получил инсулт по време на работа

03/02/2018 WORLD BG

Испанец спаси от смърт български шофьор, получил инсулт по време на работа, пише El Digital de Albacete. Българинът е получил инсулт, в следствие на който се е образувал съсирек от кръв в мозъка. Инцидентът е Последни

Огнян Герджиков
БЪЛГАРИЯ

Реформаторският блок прие мандата за съставяне на ново българско правителство

13/12/2016 WORLD BG

Президентът Росен Плевнелиев прие днес представители на парламентарната група на Реформаторския блок и им връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство. Реформаторите ще се опитат да намерят мнозинство, което да гарантира управлението на страна, така Последни

Leave a Reply