Каталуния не признава наложеното ѝ от испанските власти управление

Каталуния не признава наложеното ѝ от испанските власти управление. Вицепремиерът на областта Ориол Жункерас заяви, че ръководството на автономната област не признава решението на Мадрид да свали от власт лидера Карлес Пучдемон и да разпусне регионалния парламент и добави, че подобни действия от страна на централната власт са в противоречие с принципите на демокрацията, подчертавайки, че Каталуния няма да ги изпълни.

„Ние не можем да признаем преврата срещу Каталуния и антидемократичните решения, които Народната партия прие за дистанционен контрол от Мадрид. Въпреки опитите на испанския премиер Мариано Рахой да прекрати управлението на каталунското правителство регионалният парламент продължава да изпълнява пълномощията си. Лидерът на страната е и ще продължи да бъде Карлес Пучдемон, а председателят на парламента е и ще продължи да бъде Карме Форсадел. И така ще бъде до деня, в който гражданите не решат друго на свободни избори, заяви политикът.

Междувременно шефът на каталунската полиция Жосеп Луис Траперо е подал оставка след решението на правителството в Мадрид да го отстрани. Медии информират, че Траперо е призовал колегите си да останат лоялни на новия шеф на местните сили за сигурност Mossos d“Esquaro, назначен от Мадрид.

Говорителят на испанското правителство Иниго Мендес де Виго заяви:

„Пучдемон има право да продължи да участва в политиката. Мисля, че ще трябва добре да се подготви за предстоящите избори.”

След като задейства член 155 от испанската Конституция и връчи управлението на региона на испанския вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, премиерът Мариано Рахой насрочи предсрочни избори в автономната област на 21 декември.

Социологическо проучване на испанския национален вестник „Паис“ от събота показва, че 52% от каталунците подкрепят разпускане на регионалния парламент и провеждане на избори. 43 на сто са против. 55% пък не одобряват каталунска независимост, докато 41% – „За“.

Испания отговори на Каталуния: Карлес Пучдемон е отстранен от длъжност, регионалните правителство и парламент са разпуснати

Мадрид задейства член 155 от Конституцията в отговор на обявената независимост на Каталуния

атентат дискотека Истанбула
НАЧАЛО

Атентат в дискотека в Истанбул остави поне 39 жертви и 69 ранени

01/01/2017 WORLD BG

Броят на загиналите при терористичното нападение в дискотека в Истанбул в нощта на Нова година вече е 39, като 16 от тях са чужденци и има 69 ранени, съобщи турския министър на вътрешните работи Сюлейман Последни

стикерите
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Полицията не знае как да се справи със стикерите „анти- радар” (видео)

31/12/2016 WORLD BG

Стикерите са новата идея за избягване на радарите по пътищата и идва от Русия. Става на въпрос за лепенки, които се поставят върху някои от числата на регистрационния номер на автомобила. Тези стикери са със Последни

Трима българи
КРИМИНАЛНИ

Арестувани са седем българи за трафик на имигранти от Испания към Великобритания (видео)

12/12/2016 WORLD BG

Седем български граждани са били арестувани на летището на град Реус, Испания за принадлежност към престъпна организация, занимаваща се с трафик на украински имигранти. Групировката е действала в различни страни в Европа, както и в Последни

Leave a Reply