Каталуния не признава наложеното ѝ от испанските власти управление

Каталуния не признава наложеното ѝ от испанските власти управление. Вицепремиерът на областта Ориол Жункерас заяви, че ръководството на автономната област не признава решението на Мадрид да свали от власт лидера Карлес Пучдемон и да разпусне регионалния парламент и добави, че подобни действия от страна на централната власт са в противоречие с принципите на демокрацията, подчертавайки, че Каталуния няма да ги изпълни.

„Ние не можем да признаем преврата срещу Каталуния и антидемократичните решения, които Народната партия прие за дистанционен контрол от Мадрид. Въпреки опитите на испанския премиер Мариано Рахой да прекрати управлението на каталунското правителство регионалният парламент продължава да изпълнява пълномощията си. Лидерът на страната е и ще продължи да бъде Карлес Пучдемон, а председателят на парламента е и ще продължи да бъде Карме Форсадел. И така ще бъде до деня, в който гражданите не решат друго на свободни избори, заяви политикът.

Междувременно шефът на каталунската полиция Жосеп Луис Траперо е подал оставка след решението на правителството в Мадрид да го отстрани. Медии информират, че Траперо е призовал колегите си да останат лоялни на новия шеф на местните сили за сигурност Mossos d“Esquaro, назначен от Мадрид.

Говорителят на испанското правителство Иниго Мендес де Виго заяви:

„Пучдемон има право да продължи да участва в политиката. Мисля, че ще трябва добре да се подготви за предстоящите избори.”

След като задейства член 155 от испанската Конституция и връчи управлението на региона на испанския вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, премиерът Мариано Рахой насрочи предсрочни избори в автономната област на 21 декември.

Социологическо проучване на испанския национален вестник „Паис“ от събота показва, че 52% от каталунците подкрепят разпускане на регионалния парламент и провеждане на избори. 43 на сто са против. 55% пък не одобряват каталунска независимост, докато 41% – „За“.

Испания отговори на Каталуния: Карлес Пучдемон е отстранен от длъжност, регионалните правителство и парламент са разпуснати

Мадрид задейства член 155 от Конституцията в отговор на обявената независимост на Каталуния

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Въвеждат такси за всички автомобили по всички магистрали на ЕС

24/04/2017 WORLD BG

Европейската комисия обмисля налагането на такси за всички автомобили (леки и товарните моторни превозни средства) по всички европейски магистрали. Предложението на Брюксел ще бъде гласувано в Европейския парламент след малко повече от месец. Внесеното предложение Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Цените на безалкохолните напитки в Каталуния ще скочат до 50%

01/05/2017 WORLD BG

Цените на безалкохолните напитки в Каталуния ще скочат до 50% заради увелиюенито на данъка. Това е по препоръка на Световната здравна организация. Целта е да се намали потреблението на тези продукти заради вредата от захарта, Последни

БЪЛГАРИЯ

Съкилийници пребиха българина, който ритна момиче в берлинското метро

09/12/2017 WORLD BG

Съкилийници пребиха българина, който ритна момиче в берлинското метро. Става на въпрос за Светослав Стойков, който излежава присъда от 2 години и 11 месеца в немския затвор „Хайдеринг“ за нападението над млада жена в берлинското Последни

Leave a Reply