Мариано Рахой обясни защо не може да се проведе референдум за независимост на Каталуния

2016

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че е невъзможно провеждането на референдум за независимост в Каталуния, тъй като такъв процес не е заложен в Конституцията. Въпреки това той е готов за диалог с органите на автономната област по всякакви други въпроси.

„Както до сега не сме приемали, така и в бъдеще няма да приемем каквито и да е монолози, договори, поставящи ни условия или нарушаване на закона. Ние не можем да разрешим провеждането на референдум, който нашата конституция не позволява да се проведе, който никоя писана конституция на света не позволява с изключение на бившия Съветски съюз, бивша Югославия и Етиопия „,

– заяви Рахой по време на закриването на XIV конгрес на Народната партия на Каталуния и добави:

„Провеждането на референдум за независимост на Каталуния би означавало „унищожаване на върховенството на закона. А процесът на отделяне е ужасна и болезнена ампутация и няма хирург, който би могъл да я спре,“ – каза ръководителят на испанското правителство. На каталунците не им се обясняват последствията, които биха настъпили при провеждането на референдум за независимост. Едните от тях са: изход от еврозоната, от Европейския съюз, от единния пазар и невъзможността да се поддържат комуналните услуги „.

Мариано Рахой за сетен път увери, че е готов за диалог с ръководителя на Женералитат (правителството на Каталуния) Карлес Пучдемон по всички въпроси, които са „в рамките на закона”, а именно автономията на областта, финансирането на инфраструктурата и комуналните услуги.

Въпреки това каталунските власти и редица неправителствени организации смятат, че автономната област трябва да е независима от правителството на Испания и предприемат стъпки в тази насока. Стъпки, които испанските власти и на Конституционния съд обявиха за противоконституционни.

На 6 октомври 2016 г. парламентът на Каталуния прие резолюция, според която референдума за независимост на автономната област от Испания ще се проведе до края на септември 2017 г.

Испанското правителство оспорва това решение пред Конституционния съд, който допусна делото за разглеждане. Това означава автоматично спиране на действията на приетата резолюция до произнасянето на окончателната съдебна присъда. Властите на автономната област, обаче, не се подчиниха на решението на КС и продължават подготовката на референдума.

Протести в Барселона: „Нас не могат да ни излъжат, Каталуния е Испания”

Конституционният съд на Испания обяви за незаконни две резолюции на каталунския парламент

НАЧАЛО

Най-добрият плаж на Европа се намира в Испания (видео)

24/02/2017 WORLD BG

Най-добрият плаж на Европа се намира в Испания, казва се La Concha и е близо до град Сан Себастиан. Освен това той се нарежда на шесто място в света според класацията на Traveller’s Choice, който Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания: отнеха дете от родителите, защото са го отглеждали по странен метод

21/01/2018 WORLD BG

Властите в област Андалусия отнеха дете от родителите му заради влошено здравословно състояние, породено от неправилно хранене и липса на редовни медицински прегледи, съобщава вестник „El Español“. Семейството е живяло в Болония- малко селце в Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

След 3 години испанската полиция върна 2 800 евро …но не на собственика им

15/01/2018 WORLD BG

След 3 години испанската полиция върна 2 800 евро …но не на собственика им. През 2015 година мъж от град Бургос предава на испанската Национална полиция 2 800 евро, които е намерил на работното си Последни

Leave a Reply