Мариано Рахой обясни защо не може да се проведе референдум за независимост на Каталуния

2016

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че е невъзможно провеждането на референдум за независимост в Каталуния, тъй като такъв процес не е заложен в Конституцията. Въпреки това той е готов за диалог с органите на автономната област по всякакви други въпроси.

„Както до сега не сме приемали, така и в бъдеще няма да приемем каквито и да е монолози, договори, поставящи ни условия или нарушаване на закона. Ние не можем да разрешим провеждането на референдум, който нашата конституция не позволява да се проведе, който никоя писана конституция на света не позволява с изключение на бившия Съветски съюз, бивша Югославия и Етиопия „,

– заяви Рахой по време на закриването на XIV конгрес на Народната партия на Каталуния и добави:

„Провеждането на референдум за независимост на Каталуния би означавало „унищожаване на върховенството на закона. А процесът на отделяне е ужасна и болезнена ампутация и няма хирург, който би могъл да я спре,“ – каза ръководителят на испанското правителство. На каталунците не им се обясняват последствията, които биха настъпили при провеждането на референдум за независимост. Едните от тях са: изход от еврозоната, от Европейския съюз, от единния пазар и невъзможността да се поддържат комуналните услуги „.

Мариано Рахой за сетен път увери, че е готов за диалог с ръководителя на Женералитат (правителството на Каталуния) Карлес Пучдемон по всички въпроси, които са „в рамките на закона”, а именно автономията на областта, финансирането на инфраструктурата и комуналните услуги.

Въпреки това каталунските власти и редица неправителствени организации смятат, че автономната област трябва да е независима от правителството на Испания и предприемат стъпки в тази насока. Стъпки, които испанските власти и на Конституционния съд обявиха за противоконституционни.

На 6 октомври 2016 г. парламентът на Каталуния прие резолюция, според която референдума за независимост на автономната област от Испания ще се проведе до края на септември 2017 г.

Испанското правителство оспорва това решение пред Конституционния съд, който допусна делото за разглеждане. Това означава автоматично спиране на действията на приетата резолюция до произнасянето на окончателната съдебна присъда. Властите на автономната област, обаче, не се подчиниха на решението на КС и продължават подготовката на референдума.

Протести в Барселона: „Нас не могат да ни излъжат, Каталуния е Испания”

Конституционният съд на Испания обяви за незаконни две резолюции на каталунския парламент

ЛЮБОПИТНО

Владимир Путин засвири на пиано, докато чакаше държавния глава на Китай (видео)

14/05/2017 WORLD BG

Руският президент Владимир Путин засвири на пиано в резиденцията на чуждестранните лидери. Той беше там за срещата с китайския държавен глава Си Цзинпин. Докато чакаше, Путин видя едно пиано и реши да изсвири „Прозорците на Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанците засилват бойкота на каталунските стоки

09/11/2017 WORLD BG

Испанците засилват бойкота на каталунските стоки, т.е. вече 23% от испанците отказват да ги купуват. Други 21% смятат тепърва да започнат с този бойкот. Това са данни от проучване, направено в периода 24-30 октомври сред Последни

ЛЮБОПИТНО

Кога трябва да украсим Коледната елха?

06/12/2016 WORLD BG

Присъствието на Коледната елха по домовете на хората има много дълга история и тази традиция винаги стопля сърцата на всички. Макар и вече живата елха да отстъпва пред изкуствената, тя допринася за истинското празнично настроение. Последни

Be the first to comment

Вашият коментар