Каталунците масово теглят парите си от напусналите областта каталунски банки

Каталунският сепаратизъм сложи на прицел двете най-големи каталунски банки. Организациите Òmnium Cultural и Национална каталунска асамблея, които са лидерите на сепаратисткото движение в областта, призоваха последователите си масово да теглят спестяванията си от 5-те най-големи банки в региона. Инициативата бе под мотото Crida per la Democracia и претендира да е първата мирна акция срещу арестуването на лидерите на двете организации Jordi Cuixart y Jordi Sánchez.

„Сега е момента да покажем, че нашата сила е във всеки един от нас и обединени можем да променим всичко. И не забравяйте, че това са вашите пари. С тях купете подарък, направете покупките за седмицата или дарете част от тях, за да направим каталунската икономика по-силна”, се казва в призива, разпространен в четвъртък чрез социалните мрежи.

Организаторите на протеста са призовававали хората, чиито спестявания са в двете банки CaixaBank и Banco Sabadell, като теглят парите си задължително да уведомяват служителите, че това е в знак на протест срещу напускането им на Каталуния. Caixabank премести седалището си във Валенсия, а Banco Sabadell- в Аликанте.

В подкрепа на протеста се обяви и общината на градчето Агрентона. Общинският съвет е одобрил да закрият общинските сметки в Banco Sabadell и Caixabank и парите, на обща стойност малко над 2,8 млн. евро, да се прехвърлят в Tríodos Bank. Властите в Агрентона смятат, че напускането на двете банки е предателство каталунския народ и липса на уважение към каталунските институции.

Испания: банка Sabadell реши да напусне Каталуния

И най-голямата банка на Каталуния CaixaBank напуска областта и се мести във Валенсия

Be the first to comment

Вашият коментар