Оправдаха българите, обвинени за източване на 1,5 млн. евро от испанската здравна система

Оправдаха българите, обвинени за източване на 1,5 млн. евро от испанската здравна система. Новината съобщи чрез фейсбук профила си адвоката на нашите сънародници София Николаева. Ето какво написа тя:

БЪЛГАРИН НА ХЕМОДИАЛИЗА В ИСПАНИЯ НЕ Е РАВНО НА ИЗПЕЧЕН МАФИОТ
С огромно професионално удовлетворение и с най-искрени, човешки чувства споделям с вас, че след повече от една година усърден труд на целия екип на кантората, обвиненията срещу нашите сънародници за така нареченото “източване на испанската здравна система“ ОТПАДНАХА. Успяхме да докажем тяхната невинност!!!

През 2015 г. в Испания започна т.нар. операция „Бъбрек“, в която се разследваха общо 20 българи. Сънародниците ни бяха обвинени, че са им направени трансплантации на бъбреци без да имат право на това, тъй като са си осигурили място в листата, представяйки фиктивни трудови договори.

14 от обвинените са бяха на хемодиализа, а испанските власти имаха съмнения, че са пътували само за трансплантациите. Без да е гледано дело и съответно без присъда те бяха изключени от списъка на чакащите трансплант в продължение на повече от една година.

През месец юли тази година разследваните отново са включени в лисата на чакащите и очакват своя донор.

Испания е световен лидер както по трансплантация на органи, така и по донорство. През 2016 г. в страната са направени 126 670 такива операции.

Испания е с най-висока продължителност на живота в ЕС и е трета в света

Be the first to comment

Вашият коментар