Откриха птичи грип в Испания

В Испания откриха първия случай на зараза с вируса H5N8, който засяга предимно птиците. Епидемията от т.нар. „птичи грип” е избухнала във фермата „Свети Григорий“ (провинция Жирона, автономна област Каталуния) и налага унищожаването на 17,6 хиляди патици, съобщава вестник „Ел Периодико де Каталуня”.

Във фермата, тясно профилирана в угояване на патици за черен дроб, разбират, че са станали огнище на заразата, след като правят изследване за установяване на причината за смъртта на десетки патици. След получаване на резултатите от теста се установява, че причината за смъртта е H5N8. Според министъра на земеделието, рибарството и храните на Каталуния Мертичел Серет (Mertixell Serret) вече са задействани всички протоколи за справяне с епидемията и експертите са започнали да унищожават птиците.

Експертите уверяват, че няма заплаха за хората, тъй като за цялото време на епидемията в Европа не е засечен нито един случай на предаване на този щам от птици на хора.

Взети са и превантивни мерки и още шест стопанства, разположени в района са поставени под карантина, което означава, че здравето на птиците е под стриктен контрол и 21 дни те не могат да напускат фермата. За сега не се налага да се прибягва до по- строги мерки или унищожаване на птиците в тези ферми.

Преди една седмица, в природния парк Марисмас дел Емпорда (Marismas del Ampurdán) е бил намерен мъртъв щъркел, като след последвалите изследвания е установено, че е починал от птичи грип. В тази връзка правителството на Каталуния е наредило на ветеринарните власти да следят всички ферми за птици, разположени на разстояние от три километра, както и да се забрани лова диви птици в рдиус от 10-км.

През януари 2017 година са открити две мъртви гъски в Паленсия (Кастилия и Леон) са били открити в Испания. Към 28 октомври 2016 записва в Европа са регистрирани 781 случая на заболели птици от птичи грип H5N8. От тях 38 са домашни птици и 972 са диви.
Според Световната здравна организация птичият грип е инфекциозно вирусно заболяване, при което често липсват видими симптоми. Само в някои случаи вирусът може да причини заболяване или асимптоматични инфекции при хора и друг вид животни.

Радиоактивният облак от северна Европа достигна Испания

БЪЛГАРИЯ

България е на първо място в Европа по жертви на пътя

31/03/2017 WORLD BG

Миналогодишният доклад на Еропейската комисия „Пътен индекс за безопасност“ постави България на първо място по смъртност в Европейкия съюз. Всяка година на всеки един милион българи 98 стават жертви на пътно-транспортни произшествия. На семинар, организиран Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Колко са българите, които живеят в чужбина?

05/07/2017 WORLD BG

Оказва се, че българите, които живеят в чужбина са много повече от това, което се смяташе до този момент. Дори е вероятно те да са повече от тези, които живеят в България. Това става ясно Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Класация на държавите според мощта на задграничните им паспорти

28/12/2016 WORLD BG

Ако имате германско гражданство, то имате най-много възможности запътуване – германците могат да пътуват до 158 страни без да им трябва виза. Това прави международните пътувания по-евтини и по-лесни в сравнение с пътуванията на гражданите Последни

Leave a Reply