Карлес Пучдемон е готов да поеме властта в Каталуния отново

Победител в проведените вчера извънредни регионални избори в Каталуния е партията „Граждани“ (Ciudadanos, Cs), която се бори за запазване на целостта на Испания. Предвожданата от Инес Аримадас Ciudadanos печели 36 места в 135-местния регионален парламент, но трите сепаратистки партии си възвърнаха абсолютното мнозинство. Заедно с антикапиталистическата партия „Кандидатура за народно единство“ (4 места), трите сепаратистки партии ще разполагат с общо 70 депутати, което им гарантира отново абсолютно мнозинство в регионалния парламент.

Чрез видеовръзка от Брюксел Пучдемон обяви пред привържениците си, че има мнозинство да състави правителство, макар и с един глас и че е крайно време да се върне като президент. Бившият каталунски лидер, който получи най-много гласове от всички сепаратистки кандидати, приветства резултатите с удовлетворение и ги нарече удар за централното правителство на Испания. Той подчерта, че това е „резултат, който никой не може да оспори“ и призова министър-председателя на Мариано Рахой „да започне да прави политика, иначе ние ще намерим решение.” В края на изявлението си не пропусна да напомни, че „Каталунската република победи монархията” и се обърна към Европейския съюз с думите: „Ние, каталунците, ще решим бъдещето си.”

Едва ли обаче това може да се нарече категорична победа, тъй като сепаратистите загубиха подкрепа в сравнение с предходното гласуване през 2015 г., а партия, бореща се Каталуния да остане в Испания, за първи път стана най-голямата политическа формация в регионалния парламент.

Резултатът остави повече въпроси, отколкото отговори за бъдещето на испанската автономна област, където дългогодишният тласък за независимост доведе до челен сблъсък с испанското правителство преди два месеца.

Испания анулира европейската заповед за арест на Пучдемон

Мадрид изложи доказателствата за руската намеса в Каталуния

Be the first to comment

Вашият коментар