Отмениха вдигането на минималната работна заплата в България

Върховният административен съд отмени Постановление на Министерски съвет, с което се определи минималната работна заплата в България за 2017 г. в размер на 460 лв. Делото се образува по повод на жалба на четири представителни на национално равнище работодателски организации.

Със свое решение от 17 май Върховният административен съд (ВАС) отмени Постановление на Министерски съвет № 22 от 26 януари т.г., с което се определи минимална работна заплата в България за 2017 г. в размер на 460 лв.

В жалбата бяха изложени аргументи за нарушаване на законовата процедура, тъй като цитираното постановление е прието от МС без предварителното обсъждане на проекта (в предвидените нормативни срокове) с представителните работодателски организации.

Размерът на минималната работна заплата е един от основните икономически показатели в страната и е от особена важност както за работодателите, така и за работниците. Поради това определянето на този показател от изпълнителната власт при сепаративни договорки само със синдикатите е извън националните и европейски правила за социално сътрудничество и не е в интерес на конструктивното партньорство, изтъкват от Българската търговско-промишлена палата.

Междувременно на днешното си редовно заседание настоящето правителство одобри средносрочната бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г., съгласно която минималната работна заплата от 1 януари 2018 г. се увеличава на 510 лева, от 1 януари 2019 г. ще стане 560 лв., а от 1 януари 2020 г. – 610 лв.

Източник: БНТ

Испанското правителство одобри увеличение на минималната работна заплата за 2017 г. с 8% и обяви по-добри прогнози за растежа на икономиката

Be the first to comment

Вашият коментар