След 44 години в ЕС Великобритания активира BREXIT

След 44 години в ЕС Великобритания активира BREXIT Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей изпълни обещанието си от октомври 2016 година

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей изпълни обещанието си от октомври 2016 година и днес Великобритания започна официалния процес за напускане Европейския съюз.

Посланикът на Великобритания в ЕС Тим Бароу предаде на Доналд Туск, председател на Европейския съвет писмото, подписано от Мей за задействане на член 50 на лисабонския договор.

Това е исторически момент, от който няма връщане назад. Великобритания ще напусне Европейския съюз. Сами ще взимаме решения и ще ковем собствени закони. Ще си върнем контрола над нещата, които са важни за нас. И ще се възползваме от възможността да изградим една по-силна и справедлива Великобритания. Правителството е твърдо решено да го постигне.

Член 50 от Лисабонския договор съдържа 5 члена, които обясняват механизъма за доброволно и едностранно оттегляне на страната от Европейския съюз. В същност точно този член е написан от шотландеца Джон Олав Кер, независим член- еврофил на Камарата на лордовете, който наскоро заяви, че този параграф е бил предназначен да се задейства при евентуален държавен преврат в някоя от страните членки, но той никога не е предполагал, че ще бъде активиран за Brexit.

След като Великобритания заяви пред Европейския съвет, че е задействала член 50 трябва да започнат преговорите, които ще продължат две години и които ще трябва да уточнят условията за новите отношенията между Лондон и останалата част от блока.

Те ще наложат, наред с други неща, ограничаване както на правото на свободно движение на британците, живеещи в други страни на ЕС и на гражданите на тези страни, пребиваващи в Обединеното кралство, така и достъпа на Лондон до общия пазар. Ще бъдат отменени споразуменията за сигурността на границите между ЕС и Великобритания, европейската заповед за арест, всички клонове на различните европейски агенции, чиито седалища се намират на острова ще бъдат закрити.

Въпреки че Тереза Мей остана твърдо на позициите, които отстояваше през цялото време преди задействането на член 50, политическите наблюдатели побързаха да отбележат, че най-малкото нейният тон изглеждаше по-помирителен. Тя избегна да каже, че липсата на сделка ще бъде по-добра от сключването на лоша сделка и дори призна, че ще има последици от Брекзит. Премиерът повтори написаното в писмото, че референдумът не е бил отхвърляне на европейските ценности и че Великобритания иска ЕС да има успех и просперитет.

Дори по отношение на мигрантите изявлението й, че страната ще продължава да приема най-доброто от Европа, прозвуча напълно нормално. Когато обаче Тереза Мей заяви, че ще се стреми към най-доброто за всеки и от името на всички, това разгневи депутати от Шотландия и Северна Ирландия, които я обвиниха, че не е спазила обещанията си да се консултира с тях. Ангъс Робърстън от Шотландската национална партия обяви, че референдумът за независимост на Шотлания е неизбежен, а Никола Стърджън, след като изслуша речна на премиера, коментира, че излизането от ЕС е „скок в тъмното“. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин също нападна Тереза Мей:

Посоката, в която премиерът заплашва да тласне страната е безразсъдна и пагубна. Лейбъристите няма да подадат ръка на правителството да използва Брекзит срещу правата на хората и намаляване на общественитe разходи.

Бившият лидер на ЮКИП, Найджъл Фарадж, един от политиците с най-голям принос за Брекзит, обаче е доволен в днешни исторически ден:

Ще има много дебати и спорове през следващите две години, но ние напускаме и не мога да бъде по-малко щастлив. Може би ще седна с бира в ръка с мисълта, че след 25 години борба всичко си струваше.

ЕС свиква извънредна среща на високо равнище ако Великобритания задейства BREXIT

Be the first to comment

Вашият коментар