Тереза Мей се обърна с отворено писмо към гражданите на ЕС

Отворено писмо на Тереза Мей към всички граждани на ЕС

Докато пътувам към Брюксел днес, знам, че много хора очакват от нас, лидерите на 28-те страни-членки на Европейския съюз, да демонстрираме, че поставяме хората първо място.

В изказванията си досега ясно заявих, че правата на гражданите са първият ми приоритет. Знам, че колегите ми от другите страни от ЕС имат същата цел – да защитят правата на европейските граждани на територията на Великобритания, както и на британските граждани в Европейския съюз.

Бих искала да ви уверя, че тази тема продължава да бъде приоритет, както и че имаме консенсус по основните принципи. Фокусът през следващите седмици ще бъде върху постигането на споразумение, което е добро както за хората в Обединеното Кралство, така и за тези в ЕС.

В началото на този процес някои ни обвиниха, че третираме европейските граждани като разменна монета в преговорите. Това е много далеч от истината. Европейските граждани, които са се установили на територията на Великобритания, допринасят изключително много за страната ни. И ние искаме те и техните семейства да останат тук. Не бих могла да го кажа по-ясно: европейските граждани, които пребивават законно на територията на Обединеното кралство днес, ще могат да продължат да живеят тук.

Но това споразумение ще даде яснота не само относно статута им, но и относно здравеопазването, пенсиите и други социални придобивки. То ще означава, че европейските граждани, които допринасят финансово към системата на Великобритания, ще могат да се възползват от нея. Същото ще важи и за гражданите на Обединеното кралство в страните- членки на ЕС. Това споразумение ще позволи на семействата, установили живота си в ЕС или Великобритания, да останат заедно. То ще гарантира, че правата на гражданите на Великобритания в ЕС и правата на европейските граждани в Обединеното кралство няма да започнат да се различават с течение на времето.

Това, което остава да бъде свършено, е изясняването на няколко важни точки. На този етап на преговорите, това е напълно очаквано. Съвсем близо сме до постигането на споразумение. Знам, че и двете страни ще подходят с откритост към предложенията на другата страна. Уверена съм, че с гъвкавост и изобретателност и от двете страни, ще можем да приключим дискусиите относно правата на гражданите през идните седмици.

Наясно съм, че съществува сериозно безпокойство относно начина, по който ще се приложи това споразумение. Хората имат притеснения, че процесът ще е бюрократичен и сложен, и ще заложи препятствия, които трудно могат да бъдат преодолени. Искам да успокоя тревогите и по тези въпроси.

В момента работим по усъвършенстван дигитализиран процес за тези, които в бъдеще ще кандидатстват за статут на уседналост във Великобритания. Правим го с мисъл за потребителите и ще поддържаме диалог с тях на всяка стъпка от развитието на процеса. Ще запазим цената възможно най-ниска, не по-висока от цената за издаването на британски паспорт. Критериите ще бъдат ясни и прозрачни, и в пълно съответствие със споразумението за напускане. Няма да се налага кандидатите да дават обяснение за всяко пътуване в и извън Великобритания. Няма да бъде необходимо да показват и пълна здравна осигуровка, каквито са в момента европейските правила. Най-важното е, че за всички граждани на ЕС, които вече имат постоянно жителство по досегашните процедури, ще има улеснен процес за замяна на текущия им статут със статут на уседналост във Великобритания.

За да гарантира разработването на системата в срок, правителството ще създаде потребителска група с участието на европейски граждани, живеещи във Великобритания, и експерти по темите на дигитализацията, технологията и правните въпроси. Тази група ще провежда редовни срещи, за да гарантира, че процесът е прозрачен и отговаря точно на нуждите на потребителите. Наясно сме, че британските граждани, живеещи на територията на ЕС, ще имат подобни притеснения относно евентуалната промяна на процедурите след като Великобритания напусне ЕС. Непрекъснато повдигаме тези въпроси по време на преговорите. Бихме искали да работим в тясно сътрудничество със страните членки на ЕС, за да бъдат техните процедури също толкова усъвършенствани.

Искаме хората да останат в страната, искаме и семействата да останат заедно. Ценим високо приноса на европейските граждани към икономическата, социална и културна същност на държавата ни. Убедена съм, че страните-членки също ценят високо британските граждани, живеещи в техните общности. Надявам се, че тези гаранции, както и тези, дадени от Великобритания и от Европейската комисия миналата седмица, ще дадат още по-голяма яснота на четирите милиона души, чието притеснение за въздействието на Брекзит върху бъдещето им е разбираемо.

Два пъти повече британци са поискали гражданство в страни от ЕС след референдума за BREXIT

Великобритания ще усложни влизането на европейски граждани в страната след BREXIT

БЪЛГАРИЯ

Правен казус: живея в чужбина, а ме осъдиха в България без да разбера

11/05/2017 WORLD BG

Живея в чужбина, а ме осъдиха в България без да разбера. За съжаление често на практика се случва да се окажеш осъден, без да си разбрал по какъвто и да било начин, че срещу теб Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Българите в Испания излизат на протест пред посолството в Мадрид

28/06/2018 WORLD BG

Българите в Испания излизат на протест пред посолството в Мадрид на 30 юни 2018 г. в 10:00 часа местно време, за да подкрепят текущите искания на майките на инвалидите в България и недоволството на съгражданите Последни

БЪЛГАРИЯ

МВнР обявява конкурс за посланици на България

01/09/2017 WORLD BG

МВнР подготвя конкурс за стажант-аташета. Целта е да бъдат привлечени повече млади хора в българската дипломатическа служба, които един ден да отстояват интересите на страната като посланици в чужбина или като градят външната ни политика Последни

Be the first to comment

Вашият коментар