Най-малко 540 фирми са напуснали Каталуния от деня на референдума 1 октомври

От деня на референдума 1 октомври най-малко 540 фирми са напуснали Каталуния и са преместили своите централи в различни точки на Испания. Според официалния регистър само в дните между 9 и 11 октомври напусналите фирми са 524.
По всяка вероятност броят им е по-голям, тъй като представителните данни са за регионите Барселона, Жирона и Тарагона. Липсва статистиката за Леида.

В периода от 2-13 октомври общо 22 фирми са си преместили централите в Каталуния. Една от тях е валенсианско издателство на учебници.

Най-много фирми са напуснали Каталуния на 9 октомври- 212 броя. Това е денят точно преди заседанието на каталунския парламент, по време на което се очакваше да бъде подписана декларацията за независимостта на областта и обяваването ѝ за самостоятелна република.

На 10 октомври са регистрирани други 177 премествания, а на 11 октомври- 135, като за последния ден данните са само за Барселона и Жирона.

Още по-лошото за автономната област е, че напускащите фирми са големи корпорации, които фактурират стотици милиони евро, като: Planeta, Gas Natural, CaixaBank, Sabadell, Abertis, Catalana Occidente, Cellnex, Applus, eDreams Odigeo, Bimbo o Torraspapel и др. Наблюдавайки ситуацията специалистите твърдят, че тези фирми едва ли някога ще се върнат и за това ги слагат в графата на окончателно загубените за Каталуния.

Испания: банка Sabadell реши да напусне Каталуния

И най-голямата банка на Каталуния CaixaBank напуска областта и се мести във Валенсия

Be the first to comment

Вашият коментар