Най-малко 540 фирми са напуснали Каталуния от деня на референдума 1 октомври

От деня на референдума 1 октомври най-малко 540 фирми са напуснали Каталуния и са преместили своите централи в различни точки на Испания. Според официалния регистър само в дните между 9 и 11 октомври напусналите фирми са 524.
По всяка вероятност броят им е по-голям, тъй като представителните данни са за регионите Барселона, Жирона и Тарагона. Липсва статистиката за Леида.

В периода от 2-13 октомври общо 22 фирми са си преместили централите в Каталуния. Една от тях е валенсианско издателство на учебници.

Най-много фирми са напуснали Каталуния на 9 октомври- 212 броя. Това е денят точно преди заседанието на каталунския парламент, по време на което се очакваше да бъде подписана декларацията за независимостта на областта и обяваването ѝ за самостоятелна република.

На 10 октомври са регистрирани други 177 премествания, а на 11 октомври- 135, като за последния ден данните са само за Барселона и Жирона.

Още по-лошото за автономната област е, че напускащите фирми са големи корпорации, които фактурират стотици милиони евро, като: Planeta, Gas Natural, CaixaBank, Sabadell, Abertis, Catalana Occidente, Cellnex, Applus, eDreams Odigeo, Bimbo o Torraspapel и др. Наблюдавайки ситуацията специалистите твърдят, че тези фирми едва ли някога ще се върнат и за това ги слагат в графата на окончателно загубените за Каталуния.

Испания: банка Sabadell реши да напусне Каталуния

И най-голямата банка на Каталуния CaixaBank напуска областта и се мести във Валенсия

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Защо Испания не признава двойното гражданство и трябва да се откажем от българското

26/04/2017 WORLD BG

За да се признае юридическия статут на двойното гражданство между две страни е необходимо да има подписана Конвенция между тях. Испания е държава, която не признава двойното гражданство или го признават само с някои страни. Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

34 годишен българин загина на място в жестока катастрофа с камион в Испания

15/05/2017 WORLD BG

34 годишен българин загина на място в жестока катастрофа с камион в Испания. Българинът с инициали С.К.Р е починал на място при челен удар между лек автомобил и камион. Инцидентът е станал на километър 20 Последни

ЛЮБОПИТНО

Защо православни и католици се кръстят по различен начин?

16/04/2017 WORLD BG

Защо православни и католици се кръстят по различен начин? Какво означава Кръстният знак: 1. При православните: С кръстният знак ние изповядваме точната същност на Бога, а именно, че е Троица – Отец, който е създал Последни

Leave a Reply