Лявата партия Podemos ще поиска вот на недоверие срещу правителството на Мариано Рахой

Лявата партия Podemos ще поиска вот на недоверие срещу правителството на Мариано Рахой.

Ръководството на партията е решило да започне серия от контакти с другите парламентарни групи. Целта е те да се присъединят към искането за вот на недоверие срещу правителството на премиера Мариано Рахой. Според ръководителя на партията Podemos Пабло Иглесиас, това решение е взето в следствие на разкритията за корупция срещу членове на управляващата Народна партия на Испания.

„Ние сме в състояние, в което демокрацията е в бедствено положение, а гражданите са постоянно подложени на грабеж“,

– каза ръководителят на партията. Podemos ще поиска вот на недоверие, тъй като нивото на корупция в Народната партия на Испания е достигнало най-високото си ниво.

Делото „Gurthel“ е само един от случаите на корупцията по най-високите етажи на властта в Испания през последните години. Разследването установи, че в продължение на 18 години в испанската Народна партия е съществувало т.нар. „двойно счетоводство“. От 1990 до 2008 г., успоредно с официалните финансови отчети на партията, е имало други документи, където са записвани текущите финансови разходи.

Основният заподозрян в този случай е бившият счетоводител на испанската Народна Партия Луис Барсенас, който бе арестуван през 2013 г., но по-късно, през 2015 г., бе освободен под гаранция.

В показанията си пред съда Барсенас обвини членовете на ръководството на партията, че те са знаели за съществуването на „черната каса“ и дори са получавали премии от там.

Тогава опозицията поиска оставката на премиера Мариано Рахой, а страната се разкъсваше от граждански протести.

Рахой отхвърли всички обвинения на Барсенас и заяви, че е „сгрешил, че е вярвал на този човек”.

Министър-председателят на Испания е призован като свидетел по дело за корупция

За година и половина в Испания са заведени 1378 дела за корупция

Be the first to comment

Вашият коментар