КС не забрани бавенето на заплатите на работещите в България

Конституционният съд не забрани бавенето на заплатите на работещите в България. Заседанието на най-висшия правораздавателен орган е по искане на омбудсмана Мая Манолова, в което тя иска да се отмени чл. 242 от Кодекса на труда, който позволява на работодателите да изплащат 60% от трудовото възнаграждение при затруднения на фирмата.

Защитникът на народа твърди, че тази норма е в противоречие с чл. 48, ал. 5 и чл. 48, ал. 1 от Конституцията на България. В 48, ал. 5 се казва, че работниците и служителите имат право на заплащане, съответстващо на извършената работа, а в чл. 48, ал. 1- гражданите имат право на труд и държавата полага грижи за неговото осъществяване, които включват и пълното му заплащане.

След гласуването на съдиите стана ясно, че четирима от тях (председателят на съда Борис Велчев, Стефка Стоева, Константин Пенчев и Мариана Карагьозова) са подкрепили искането на омбудсмана. Гроздан Илиев и Георги Ангелов смятат, че искането изобщо не е допустимо . А останалите шест съдии (Анастас Анастасов, Кети Маркова, Румен Ненков, Таня Райковска, Филип Димитров и Цанка Цанкова) са гласували против.

Заплатите в България ще стигнат германските след 366 години

Почти 1 млн. българи са напуснали страната за постоянно през последните 17 години

Be the first to comment

Вашият коментар