Безизходица в Испания въпреки победата на социалистите на изборите

безизходица в Испания

Безизходица в Испания въпреки победата на социалистите на изборите с 28%. Оказа се, че Педро Санчес ще има три депутата по- малко в сравнение с предишните избори, проведени на 28 април тази година, когато имаше 123.

На второ място е Народната партия (РР) с 20,8% или 88 депутатски места, което е с 22 повече от миналите избори пише вестник El Mundo.

Изненадата поднесе крайно дясната партия VOX, която вече е третата политическа сила в Испания с 15,1% и 52 депутатски места, което е с 28 повече от миналите избори.

Лявата формация Унидос Подемос на Пабло Иглесияс спечели 12,8% от гласовете, но загуби 7 депутата в сравнение с миналите избори и в бъдещия конгрес ще може да разчита на 35.

Най- голям срив в доверието на избирателите отчете либералната партия Сиудаданос- 6,8%, което ѝ коства 47 места в парламента в сравнение с резултатите от края на април. Групата на Алберт Ривера ще наброява само 10 депутата.

Вчера към урните бяха призовани над 37 млн. испанци. Както винаги избирателната активност бе висока- 69,87% от тях дадоха своя вот, като все още не са включени данните от гласувалите в чужбина.

Вчерашните избори в Испания не дават надежда, че страната ще излезе от политическата безизходица. Резултатите от гласуването показват, че единствения вариант на изпълняващия в момента длъжността министър- председател Педро Санчес да управлява е да направи широка коалиция, което в създалата се ситуация е почти невъзможно.

Google също се включи в парламентарните избори в Испания

Испанският крал разпусна парламента и свика предсрочни избори

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Вашият коментар